НајновијеРепублика СрпскаФоча

УНИВЕРЗИТЕТСКА БОЛНИЦА ФОЧА: Гдје је нестало 1300 PCR тестова?

Подаци Института за јавно здравство РС и Болнице у Фочи се не поклапају. Негдје је „нестало“ 1300 PCR тестова или, ако их претворимо у комерцијалне – по важећој цијени од 100 КМ, не зна се гдје је завршило 130.000 КМ!

Запослени Универзитетске болнице Фоча, који због страха од прогона не желе да им се открије идентитет, тврде да су од почетка пандемје Ковид-19 појединци у тој здравственој установи нелегално зарадили приличну суму новца на PCR тестовима и антиген брзим тестовима. 

УИГРАНА ШЕМА

Према овим изворима, шема је веома добро уиграна. Институт за јавно здравство Републике Српске испоручује PCR тестове Болници у Фочи, који су углавном из донација УНДП-а, дакле бесплатни. Тестове, како се наводи, возач носи дирекно у лабораторију, нема требовања нити реверса и они се не евидентирају у болничкој апотеци. После се ти исти тестови наплаћују, у случају када се раде на властити захтјев појединаца. Углавном су ти тестови наплаћивани студентима због одласка у Србију или Црну Гору, као и туристима због преласка границе са Црном Гором.

Исти извори наводе да је само у прошлој години у Болници у Фочи више од двије стотине држављана Црне Горе урадило PCR тестове, које су плаћали од 150 до 200 КМ. Цијена PCR теста сада је 100 КМ. Уз то, урађена је и маса антиген брзих тестова, а њих су углавно радили студенти и туристи. 

Према наводима ових извора, запослени у Болници Фоча, који нису вакцинисани против корона вируса, морају да раде PCR тестове, који им се, како истичу, наплаћују од 15 до 35 КМ. Још наводе да се дневно по основу наплате PCR и антигенских брзих тестова у фочанској болници наплати од 400 до хиљаду КМ. 

У вези са овим наводима, Журнал је поставио питања надлежнима у фочанској болници, из које су демантовали да своје запослене условљавају да морају бити вакцинисани, а оповргли су и тврдње да се радницима болнице наплаћују тестирање PCR тестом. 

Још су саопштили да су до сада урадили 32.143 PCR тестова и 13.700 брзих антиген тестова, додавши да су сви тестови које им је испоручио Институт за јавно здравство РС евидентирају у болничкој апотеци. 

„PCR тестови су рађени пацијентима, а на основу упутница надлежног дома здравља и надлежних болничких установа и исти су фактурисани Фонду здравства РС по важећем цјеновнику“, стоји у одговору достављеном Журналу.

ГДЈЕ ЈЕ РАЗЛИКА У ТЕСТОВИМА

Проблем нису тестови рађени по упутницама, због сумње да је неко инфициран корона вирусом. Спорни су PCR тестови и антигенски тестови, који су рађени на лични захтјев људи, углавном за потребе путовања изван граница БиХ. Ти тестови су такође Болници у Фочи бесплатно достављени из Института за јавно здравство РС, али су они наплаћивани у самој болници, односно нису фактурисани ФЗО РС, јер нису рађени на основу упутница домова здравља или других здравствених установа, тврде извори Журнала.

Уз то, из фочанске болнице Журналу су одговорили да им је Институт за јавно здравство РС до сада испоручио 34.000 PCR тестова, док из Института наводе да су Универзитетској болници у Фочи испоручили 35.300 PCR тестова.

“Тестови су испоручивани сукцесивно, а у складу са исказаним потребама лабораторија. Набављани су подсредством УНДП-а (средствима Владе Републике Српске) и кроз донације (СЗО и друге међународне организације)“, одговорено је Журналу из Института.

Очигледно да се подаци Института за јавно здравство РС и Болнице у Фочи не поклапају. Негдје је „нестало“ 1300 ПЦР тестова или, ако их претворимо у комерцијалне – по важећој цијени од 100 КМ,не зна се гдје је завршило 130.000 КМ! 

Извор: Журнал

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *