НајновијеРепублика Српска

Истраживања: Око 30% грађана Српске има антитијела

Резултати прве фазе Студије серопреваленције инфекције вируса корона у популацији Републике Српске показали су да око 30 одсто грађана има антитијела на овај вирус, речено је данас у Бањалуци на представљању ових истраживања.

У овој студији учествовало је око 2.000 грађана, а испитивања су спровели медицински факултети у Бањалуци и Фочи, у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао је да су то прелиминарни резултати, који још стижу, те да ће коначни бити крајем јануара.

“Када је ријеч о сјеверном дијелу Републике Српске, што је била зона одговорности бањалучког Медицинског факултета, примили смо 1.370 узорака крви”, навео је Шкрбић.

Он је изразио задовољство јер је забиљежен велики одзив грађана да учествују у истраживању, те да су одређени домови здравља додатно тражили материјале како би могли прикупити више узорака него што је предвиђено.

Шкрбић је навео да је у Бањалуци 29,95 одсто грађана серопозитивно, у Приједору око 40 одсто, у Прњавору 37 одсто, Српцу 35 одсто, те Лакташима 17 одсто, Козарској Дубици 31 одсто и Челинцу 40 одсто.

“Истраживање је засновано на насумично изабраним узорцима из популације, без обзира да ли су у протеклих неколико мјесеци преболовали вирус или не знају да су били у контакту, али битно да нису сада активни”, истакао је Шкрбић.

Он је напоменуо да је у плану и да се уради посебно истраживање у којем би се пратили они који су били болесни, да се види какво је кретање њихових антитијела, што ће показати дужину имунитета.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић рекао је да је зона одговорности овог факултета источни и јужни дио Републике Српске, те да је примљено око 500 узорака.

“Резултати су показали да је у регији Херцеговине, гдје се налазе Требиње, Билећа, Невесиње, Гацко и Берковићи, 30 одсто била прокуженост, те исто толико у регији Фоче, Вишеграда, Рудог и Чајнича, затим град Источно Сарајево са Хан Пијеском, Рогатицом и Сокоцем око 50 одсто, док је у зворничкој регији тај резултат између 40 и 50 одсто”, каже Бокоњић.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић истакао је значај ових резултата, који ће допринијети да се у првом кварталу наредне године направи план спровођења вакцинације, те показати које су општине посебно угрожене.

“Студија ће се наставити и након што почнемо са вакцинацијом, те ћемо пратити саму ефикасност вакцина, као и процјене за будућност када је ријеч о сегментима друштва на која треба да обратимо посебну пажњу”, рекао је Зељковић. 

Извор: СРНА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *