ДруштвоНајновијеФоча

Oд сриједе вакцинација и у Градској дворани

Вакцинација против вируса корона у Фочи ове седмице биће интензивирана, тако да је у Дому здравља уведена и друга смјена рада Хемијско-епидемиолошке службе (ХЕС), а од сриједе биће отворен пункт за вакцинацију и у Градској дворани, речено је на данашњем састанку Општинског штаба за ванредне ситуације.

И даље је у току вакцинација лица старијих од 65 година.

Директор Дома здравља Мирослав Ристановић каже да су у Фочу коначно стигле озбиљније количине вакцина, тако да су од данас оформили другу смјену ХЕС-а, па ће се вакцинација у просторијама ове установе до сриједе обављати у двије смјене.

„Од сриједе иде вакцинација у Дворани и плус ће ићи вакцинација у другој смјени Дома здравља. Наши радници позивају грађане телефоном, тако да они знају свој термин и апеловао бих да се свако држи свог термина да не би било гужви“, рекао је Ристановић.

Он је додао да ће од наредне седмице грађани моћи да се вакцинишу и „Фајзеровом“ вакцином из САД-а.

„У најави имамо контингент „Фајзерове“ вакцине коју до сада нисмо имали, тако да позивамо грађане старије од 65 година, а који се нису вакцинисали, да се јаве свом породичном љекару да направимо спискове и врло брзо ћемо приступити имунизацији и том вакцином. „Фајзер“ је добра вакцина, користило ју је 57 земаља“, напоменуо је Ристановић.

Он је истакао да у досадашњем процесу имунизације у Дому здравља није забиљежена ниједна озбиљнија реакција на вакцине.

На сједници Кризног штаба је речено да је епидемијска ситуација у Фочи стабилна.

Тренутно је 196 грађана позитивно на вирус корона, од којих је 15 на дневној терапији Дома здравља.

У току протеклих седам дана тестирано је 35 пацијената, а седам их је било позитивно на вирус корона.

У Универзитетској болници Фоча на ковид одјељењима је 19 пацијената са подручја од Гацка до Вишеграда, међу којима је троје дјеце.

Један пацијент је на респиратору.

Извор: Радио Фоча