КултураНајновијеФоча

Фоча 1918. године – ослобођење и почетак препорода српског народа

„Фоча – сјећање на 1918. годину“ назив је предавања које је одржано у Центру за културу и информисање и које је прилика да се обнови сјећање на ову годину, која је веома значајна у историји српског народа, који је управо тада, након вишевјековне владавине Турака и Аустроугара дочекао слободу.

Година 1918. изузетно је битна у историји српског народа, али и у историји Фоче, која је заједно са Вишеградом и Сарајевом била једна од општина која је након вишевјековне туђинске управе добила власт коју су сачињавали људи из ових крајева, каже историчар и кустос Музеја Старе Херцеговине Данко Михајловић: „Са 1918.годином престао је и терор над српским народом који је био присутан у претходном периоду а самим тим престао је и талас србофобије који је владао у Европи до 1918.године. Ова година је полазна за модернизацију фочанског краја али и српског друштва јер је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца била релативно модерна и добро уређена држава, која је настојала да све крајеве учини просперитетним“.

Прошлост није само проживљено вријеме него драгоцјено искуство на основу којег ми можемо да разумијемо садашњост али и да очекујемо догађаје који нам се могу десити у будућности како не би правили исте грешке и због тога је важно  да гајимо културу сјећања и учимо историју српског народа, рекао је историчар Бојан Крунић. „Често чујемо како ми Срби треба да заборавимо прошлост и да се окренемо само будућности. Сматрам да нас ти душебрижници не савјетују томе случајно и добронамјерно и морамо се запитатаи зашто они толико желе да ми заборавимо сопствену прошлост. Све то је праћено пропагандом и станизацијом српског народа, измишљањем и фалсификовањем историје, непрестаним покушајима да се отуђи српско културно насљеђе на овом простору и да се умањи значај правих вриједности које је наш народ вјековима његовао кроз Српску православну цркву“, истиче Крунић.

Фото: Сцена из представе “Просвећено Косово”

Додаје да је важно да се, из тог времена, сјећамо и српских трговачких породица чији рад је био значајан за препород српског живља: „ Те породице биле су предводници културног и националног препорода српског друштва и имају врло значајну улогу у развијању националне свијести у том периоду.  Све је то утицало и на остало становништво да здушно дочека дуго чекану слободу која је послије више вјекова дошла на ово подручје“.

На предавању је истакнуто да је једно од првих етничких чишћења у Првом свјетском рату било у Фочи, када су мушкарци српске националности са подручја Челебића ухапшени и стријељани, а њихове породице одведене у логоре у Добоју и Араду, гдје је умрло 315 Срба из Фоче.

Због свега тога важно је да знамо ко смо и шта нам се, као народу,  кроз историју дешавало рекла је директор Центра за културу и информисање Славица Филиповић: „Увијек истичемо да је важно да знамо ко смо и шта смо, а то не можемо да знамо ако не познајемо нашу историју и традицију и ако имамо кратко памћење“.

Предвањем „Фоча- сјећање на 1918.годину“ , на којем су учествовали ученици Средњошколског центра и Богословије “Светог Петра Дабробосанског”, почела је манифестација „Зима у Фочи“.

Извор: РФ