ДруштвоНајновијеФоча

Град уништио усјеве у Закмуру

Невријеме које је јуче захватило подручје Закмура нанијело је огромну штету на усјевима и воћњацима.

Највише штете претрио је заселак Забрђе и, како кажу мјештани, од љетине није остало скоро ништа. Град величине ораха који је падао око 15 минута ломио је младе воћке и скресао лишће са грана, а колико је леда било најбоље говори чињеница да је и јутрос освануо у неким дијеловима села.

Манојле Мане Рашевић, каже да за своје 74 године не памти такво невријеме и олују са градом која је погодила Закмур.

„Град је падао најмање 15 минута, што је неуобичајено, никад у овом крају нема неког невремена, али јуче је то било неописиво. Крупни комади града, величине ораха су падали и захватило је само Забрђе, док је у другим дијеловима била само киша“, каже Рашевић. Највећа штета начињена је на повртарским усјевима, кромпиру, пасуљу, боранији, те другим зељастим биљкама.

„Кромпир се неће моћи омладити, а блитву и сличне културе је потпуно уништило, исцијепало листове и сравнило са земљом. Имам и једну парцелу дјетелине, која је стигла за кошење, све је то у земљу утјерало и од тог усјева нема ништа. Шљиве нису биле ни родиле, било је нешто мало крушака и јабука, али то је уништено, поред плодова чак је и лист обијен, а оно што је мало остало од плодова и то је оштећено“, прича Рашевић.

Метеоролози упозоравају да се и наредних дана у поподневним сатима могу очекивати пљускови праћени вјетром и градом.

Извор: РФ