ДруштвоНајновијеФоча

Два и по километра новог асфалта од Будња до Пјешчаних пирамида

Од фочанског села Будањ до Пјешчаних пирамида асфалтиран је локални пут у дужини од два и по километра. Средства за асфалтирање обезбиједила је Влада Републике Српске из програма помоћи локалним заједницама, за шта је општини Фоча одобрено милион марака.

Стручни сарадник за одржавање путева у општинском Одјељењу за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Салиха Милетић каже да је од укупног износа који је одобрила Влада Српске, за асфалтирање дионице од Будња до Пјешчаних пирамида утрошено 309.406 КМ.

-Вишеструк је значај ове путне комуникације. Укључује бољу повезаност мјештана околних села са Миљевином, као и приступ Пјешчаним пирамидама које су врло посјећене као туристичка дестинација-рекла је Милетићева и додала да ће остатак пута до Фоче бити саниран насипањем и крпљењем рупа, што је, како је навела, планирано програмом утрошка средстава од шумских сортимената.

Милетићева је истакла да се водило рачуна да радови буду квалитетно урађени.

-Све оно што смо премјером радова планирали је урађено. Урађен је један велики пропуст за воду и промијењене су бетонске цијеви. Насипни материјал и асфалт, за који имамо атесте, је квалитетан и све је урађено према планираној дебљини асфалта и насипног материјала-нагласила је Милетићева.

Урађеним послом задовољни су и мјештани околних села. Кажу да ће им нови асфалт олакшати живот.

-Овуда се раније није могло аутомобилом проћи, пут је био ужасан и ово је огледало како треба да изгледа пут до једне туристичке дестинације. Сваки рад је добар и наравно да ће људи бити задовољни. Много ће нам значити, јер је све ово важно за повезивање села, одлазак у природу и излете. Важно је и за повратак људи на село-рекао је предсједник МЗ Миљевина Славенко Перишић.

За Јова Ребића и његову шесточлану породицу који живе у селу Данчићи, надомак Пјешчаних пирамида, добра путна комуникација приоритет је за останак на селу. Каже да је срећан што је након 43 године асфалт поново стигао.

-Ово што је сад урађено за сваку је похвалу, јер се није могло пролазити. Све комшије су задовољни урађеним. Сад кад имамо добар пут још више људи ће долазити у село, не само наши људи, већ и из иностранства. Кад је лош пут нико неће да дође-рекао је Ребић.

Након асфалтирања дионице локалног пута до Пјешчаних пирамида, у општинској Туристичкој организацију очекују и већу заинтересованост туриста за обилазак бројних дестинација у околини.

-Ова инвестиција је значајна за туристичку понуду Фоче, не само због природног феномена Пјешчане пирамиде, већ и због мјеста која се налазе у близини. Улагање у путну инфраструктуру даће велики допринос туризму и већој заинтересованости за туристичке посјете Храму Светог пророка Илије у Миљевини и споменику природе пећини Ледењача. На овом простору се налази и маркирана бициклистичка стаза која води до водопада Отеша-рекла је директор ТО Фоча Споменка Попадић.

Средствима из Владиног програма помоћи локалним заједницама предвиђено је асфалтирање око 10 километара локалних путева на подручју општине Фоча.

Извор: РФ