БиХНајновије

БиХ постаје пуста, Фоча међу водећима по насељима са мање од 100 становника!

Из године у годину све је мање дјеце, становништво је све старије и све је више оних који одлазе из Босне и Херцеговине.

О томе како нам се земља празни најбоље илуструје фотографија Милоша Поповића, истраживача Института за безбједност и глобална питања (ИСГА) Универзитета у Лајдену, која показује мјеста у БиХ са популацијом испод 100 становника.

Најтежа ситуација је на подручју Босанског Петровца, Босанског Шамца, Кључа, Санског Моста, Гламоча, Купреса, Љубиња, Берковића, Фоче, Калиновика…

Фотографија јасно показује вишегодишње негативне демографске прилике у нашој земљи, каже за БУКУ Аднан Ферхатбеговић инжињер електротехнике који се посветио истраживању демографских прилика у нашој земљи и регион.

Очигледна је, каже, тенденција раста броја насеља са све мањим бројем становника, при чему се истичу региони који иначе имају проблема са наталитетом- источна Херцеговина и Крајина.

„Очигледна је веза између регија са смањеним наталитетом и повећаним морталитетом са једне стране, те бројем насеља са све мањим бројем становника са друге стране. Такође, узимајући у обзир трендове, за очекивати је да ће у будућности број насеља са малим бројем становника све више расти. Велико је питање да ли ће се одређене регије уопште моћи опоравити од овако интензивне депопулације”, истиче Ферхатбеговић додајући да не треба заборавити ни вишегодишњи масовни одлазак са ових простора најспособнијег дијела становништва што је већ оставило, а у будућности ће тек оставити тешке посљедице.

Природни прираштај у БиХ 1996. био +21.442, а 2021. износио -22.633!

Мање рођених и знатно више умрлих него прошле године, вијест је коју читамо на крају сваке године.

А колико је ситуација драматична можда најбоље показује податак да је 1996. године природни прираштај износио 21.442 (46.594 рођених и 25.152 умрлих) , док је прошле године природни прираштај био у минусу 22.633 (25.870 живорођене дјеце и 48.503 умрлих)!

Наиме, према подацима агенције за статистику у Босни и Херцеговини током 2021. године регистровано је 25.870 живорођене дјеце што је само у односу на 2020. годину пад броја живорођених за 0,48%, а умрло је 48 503 лица, што у односу на 2020. године показује раст броја умрлих за чак 13,32%!

Овим поражавајућим бројкама за прошлу годину треба додати и 170.000 особа које су само током 2021. године отишле из БиХ, према процјенама Уније за одрживи повратак БиХ. Годину дана раније, у току пандемије и затварања граница, у Унији су прикупили податке да је чак 85.000 особа успјело преселити у иностранство.

„Ситуација је одавно алармантна у Посавини, у селима, али и у самим градовима -Дервента, Босански Брод, Модрича, Орашје, Оџак. У једном селу у Модричи, каже, осјетила се јако тужно јер је свака друга кућа била закључана. Празни се и Херцеговина, људи одлазе, продају имовину. Исто је и код Травника, Зенице, у источној Босни”, каже за БУКУ Мирхуниса Зукић, предсједница Уније.

А одлазак поприма неслућене размјере.

Савез самосталних синдиката Босне и Херцеговине процјењује да би само у овој години државу могло напустити 350 хиљада људи.

Како је за БУКУ рекао Селведин Шаторовић, предсједник Савеза највише одлазе квалификовани мајстори запослени у области грађевинарства, прераде и обраде метала, али и саобраћаја. Такође, повећаним интезитетом одлази здравствени кадар.

„Имајући у виду изазове са којима се сусреће Босна и Херцеговина, који се првенствено огледају у економским турбуленцијама гдје не постоји јасна визија нити стратегија на државном, али ни на ентитеским нивоима како обуздати свакодневна енормна поскупљења, затим, свакодневна политичка препуцавања и напетости којим се угрожава сигурност радника и њихове породице, те чињенице да Европска унија након смиривања пандемије од COVID-19 поново отвара тржиште рада, претпостављамо да би у овој години број грађана који ће напустити Босну и Херцеговину могао бити знатно већи, чак и удвостручен од броја грађана који су напустили нашу земљу прошле године, што би било око 340.000 и равно катастофи”, истакао је Шаторовић за БУКУ.

Наведимо на крају и демографску процјену Популацијског фонда Уједињених народа (УНФПА), која каже да Босни и Херцеговини пријети демографски слом ако се садашњи трендови исељавања и убрзано старење популације наставе, а по реалистичним процјенама 2070. могло би у БиХ живјети само 1,5 милиона људи!

Извор: Бука