НајновијеРепублика Српска

Синдикат: У „Шумама Српске” буја криминал

Протести дрвопрерађивача у Шипову и Чајничу покренули су и друга ШГ у Српској да се обрате надлежним органима због тешке ситуације. О проблемима у ЈП „Шуме Републике Српске“ проговорили су и из синдиката, али и стручњаци. Из „Шума“ одбијају да одговоре колики су укупни дугови овог предузећа.

Шумско газдинство „Чемерница“ из Кнежева једно је у низу предузећа у „Шумама Српске“ у коме се дешавају бројне малверзације. То тврде представници синдиката у „Шумама“. Кажу да руководство тог ШГ не поштује радничка права, колективне уговоре и законе.

„Посебно чланови синдикалног одбора који указују на неправилности које се одвијају у том гадзинству у најбољој намјери, они су изложени разним шиканирањима, застрашивањима, смјењивању са радног посла”, тврди предсједник Јединствене удружене синдикалне организације у ЈП “Шуме Републике Спрске” Душан Марковић.

Када је у питању пословање овог ШГ, Марковић наводи да се највише ради о бесправној сјечи. Ту предњачи радна јединица „Цврцка“, у којој се, како тврди, годинама врше малверзације, првенствено по питању сјече и отпреме дрвних сортимената. А колико лоше послује ШГ из Кнежева, доказ су сљедећи подаци:

„Претходни директор Лакетић, када је предавао дужност прије годину дана, оставио је стање на централном рачуну од 2.140.081 КМ. Да би сада након годину дана недомаћинског рада и пословања ШГ „Чемерница“, ја мислим са 2021. годином остварило губитак преко пола милиона КМ”, каже Душан Марковић.

На основу тврдњи представника синдиката, одговор смо потражили и од управе предузећа. На наш упит није одговорено.

А ово ШГ је и под званичном истрагом ОЈТ тужилаштва Бањалука. Наиме, 9. фебруара ове године службеници Управе криминалистичке полиције МУП-а Српске поднијели су извјештај против Његоша Радића, актуелног вршиоца дужности директора предузећа, Душка Лакетића, бившег директора овог шумског газдинства, Ранка Ћелића, руководиоца у Радној јединици “Цврцка” и Љиљане Аћимовић, пројектанта у Шумском газдинству.

Они се терете за злоупотребу службеног положаја или овлашћења, несавјестан рад у служби и фалсификовање или уништавање службене исправе Кривичног законика Републике Српске.

О ситуацији у овом ШГ је обавијештено и ресорно министарство.

„Сав тај негативан приступ у појединим газдинствима према радницима, мора да буде пријављен и они који то раде, морају да буду санкционисани. У том смислу, могу да рачунају на моју пуну подршку”, поручује министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске, Борис Пашалић.

Ништа од наведеног не изненађује Томицу Стојановића, посланика у НС РС и члана Одбора за ревизију. Он каже да руководство „Шума“ очигледно настоји да што више опљачка ово предузеће, не марећи за судбину више од 5 хиљада радника.

„Процјена је од људи који раде тамо, да се на мјесечном нивоу, тамо краде 10 милиона КМ. То је једна ужасна информација која је за Гиниса”, истиче Томица Стојановић.

Наводи да је у „Шумама Српске“ до сада извршено преко хиљаду контрола у раду, те да су неправилности утврђене у готово половини тих контрола.

„Од тога у 490 је утврђена неправилност у раду и спекулативне радње, од чега је произашло 440 пријава, од чега су 22 прекршајне пријаве и само једна кривична пријава. Значи, отприлике на 500 прекршаја само једна кривична пријава”, каже предсједник Одбора за ревизију Народне скупштине Републике Српске Томица Стојановић.

Према званичним подацима „Шуме Републике Српске“ дугују Пореској управи више од 9 милиона КМ. Колики је укупан дуг предузећа, нисмо сазнали, јер ни они нису одговорили на наша питања.

А 29. Марта, дрвопрерађивачи из Мркоњић Града, Шипова, Рибника и Дринића затражили су хитан састанак са министром Борисом Пашалићем. У допису траже рјешавање проблема снабдијевања дрвопрерађивача сировином и отклањање несугласица са ЈП „Шуме Српске“.

Извор: БН