ДруштвоНајновијеФоча

Између чекића и наковња: Фоча између МХЕ и депоније у заштићеном природном подручју

У покушају да анализирамо четверогодишњи мандат још увијек актуелног начелника Општине Фоча Милана Вукадиновића, покушали смо да укрстимо ставове власти и опозиције, а пошто је протекли период у Фочи засигурно обиљежила борба еколошких активиста против изградње мини хидроелектрана, једна од наших саговорница је и Драгана Дракул, еколошка активисткиња из Удружења грађана „Бјелава”. 

Док Огњен Бодирога, посланик Српске демократске странке у Народној скупштини Републике Српске и кандидат за начелника Општине Фоча на предстојећим изборима тврди да актуелни начелник ниједно од обећања датих у кампањи прије 4 године није испунио описујући мандат Милана Вукадиновића као „примјер како један млад човјек за врло кратко вријеме наруши репутацију”, начелник Вукадиновић поручује да „не вјерујемо у све што се говори о Фочи” и поносно набраја све оно што је урађено или започето у његовом мандату. 

Драгана Дракул, из угла еколошког активисте, мишљења је да је актуелни начелник ипак показао више одговорности од претходног, кад су у питању еколошке теме са акцентом на мини хидроелектране, али да ни он није испунио очекивања и обећања која је давао у кампањи. За крај мандата, каже Драгана Дракул, у Фочи се догађа да је нови локалитет за депонију смјештен између два природна феномена која апсолутно треба заштитити.

Огњен Бодирога, посланик у НСРС и опозициони кандидат за начелника Фоче на предстојећим изборима није задовољан радом СНСД-овог начелника Милана Вукадиновића.

Бодирога: Вукадиновић је примјер како млад човјек за кратко вријеме наруши репутацију

„Начелник Општине Фоча је примјер како један млад човјек за врло кратко вријеме наруши репутацију, у Фочи је познат по томе што свако јутро по њега долази ауто на посао, а живи 200 метара од радног мјеста. Специфично је да за свој мандат није завршио ниједну инвестицију коју је обећао у кампањи 2020. године, а то су, између осталих, старачки дом, зграда за младе брачне парове, нова депонија, обалоутврде, фабрика воде, а затворен је и погон фабрике „Мраз” који је запошљавао око 60 радника”, почиње своју анализу рада актуелног начелника Фоче.

Намјештање тендера, погодовање страначки подобним, негативни ревизорски извјештаји?!

Бодирога истиче да у Фочи у великој мјери постоји злоупотреба службеног положаја, јер се у конкурсима погодује страначки подобним. Корупција, по мишљењу Бодироге, цвјета у претходне 4 године.

„Такође за вријеме његовог мандата корупција цвјета у граду. Фирма Перишић доо за вријеме његовог мандата је добила од Општине вриједност тендера преко милион марака, а друга фирма Енергоматика чији је оснивач мајка шефа Електродистрибуције у Фочи преко 250.000 КМ.

На то ако додамо да је начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Оливера Елез, до недавно била сувласник фирме са својом блиском родбином (Симинг трејд) која је од Општине добила локацијске услове за израду 15 соларних електрана, јасно је на који начин су ствари функционисале у претходном периоду. Дописом клуба одборника СДС-а Фоча надлежним институцијама прије пола године Оливера Елез је изашла из сувласничке структуре. Такође, мандат начелника општине Фоча су обиљежили намјештени конкурси од којих издвајамо да је на мјесто Референта за повратнике и расељена лица у општини Фоча примљено лице које је прије три године завршило приватни факултет, а не мајка троје дјеце која је прије 12 година завршила правни факултет на државном универзитету. Занимљиво је и то да су се као на траци мијењали начелници Одјељења, као и директори Јавних предузећа и установа, као што су Комуналац или Градске апотеке”, каже Бодирога за интернет магазин „Моја Херцеговина”.

Оно што такође види индикативним за оцјену рада актуелног начелника су негативни ревизорски извјештаји Универзитетске болнице Фоча за 2022. годину и негативан ревизорски извјештај Националног парка „Сутјеска” за 2023. годину.

„Ако на то додамо негативне ревизорске извјештаје Универзитетске болнице Фоча за 2022. годину и НП Сутјеска за 2023. годину можемо закључити да је Фоча постала жртва режима и град гдје су ове године уписана свега 103 првачића и постала је град који је по демографској слици међу 4 најстарија града у Босни и Херцеговини.

На питање шта он нуди као рјешење и програм за бољу Фочу, Огњен Бодирога наглашава да је његов програм у границама остваривог, а у фокус ставља борбу против корупције, социјалну политику и позиционирање Фоче на туристичкој мапи региона.

„Мој програм је реалан, а при његовом писању имао сам велику помоћ људи који су остварени у својим струкама и људи који воле наш град, конципиран је тако да је базиран на четири кључне ствари у склопу којих су ставке које ћемо заједно поправити и тиме кренути напријед. Ставићемо тачку на корупцију! Ефикаснијом контролом јавних набавки, заустављањем бесправне градње и прекидом праксе страначког запошљавања, омогућићемо да у буџету има више средстава за рјешавање проблема Фочака, као и да на кључна мјеста долазе људи од струке а не партијске марионете. Оно што је до сада одлазило у џепове режимских кадрова, одлазиће за развојне пројекте и нова радна мјеста. Општинска администрација неће бити машинерија за корупцију, већ ће бити ефикасан сервис за све Фочаке. Такође, оно што видимо веома важним је да кроз програм који би назвали „Буџет за људе” ставимо најугроженије као приоритет! У Фочи нико не смије да се осјећа беспомоћно. Кроз повећана давања за угрожене категорије, пензионере, самохране мајке, учинићемо да свако живи достојанствен живот: социјално угрожени, пензионери, борци, људи на селу. Планирамо посебну подршку младим брачним паровима и пажљиво скројену пронаталитетну политику. Учинићемо да Фоча не буде град из кога је циљ побјећи, већ град у којем млади људи желе да остану и ту заснују своју породицу. Породице не смију да се растају, већ морају да остану на окупу! Увешћемо посебне подстицаје за удружења која ће дјецу и младе склонити са улице и увести нове спортске и културне садржаје. Туризам видимо као кључ за даљи развој Фоче. Кроз сређивање путне и комуналне инфраструктуре и подстицаје за туризам, мале бизнисе и иновативне идеје, отворићемо врата да се у Фочи туризам даље развије и буде замајац у економском развоју цијеле општине и креирању нових радних мјеста. У модерном туристичком граду, доступних паркинг мјеста увијек мора да буде, чистоћа града мора да буде беспријекорна, функционална мрежа градског и приградског јавног превоза, која омогућава кретања ка и од Фоче према другим већим градовима, мора да постоји”, износи Огњен Бодирога своје планове уколико добије подршку грађана.

Додаје да је његова предност то што нема менторе у Бањалуци те да неће подлећи притисцима свих врста.

„Ја нисам страначка марионета и послушник, немам никакве менторе из Бањалуке и никакви позиви на информативне разговоре у полицију ме неће спријечити у мојој борби за правду и борбу против дискриминације. Мој тим и ја смо спремни да преузмемо одговорност, ујединимо народ и заувијек ставимо тачку на етикетирање људи, праћење лајкова, праћења ко са ким сједи, мобинга, што су ствари које утичу лоше на нашу омладину и урушавају наш лијепи град. Мени су Фоча и Фочаци на првом мјесту и неко сам ко зна да је породица основ свега и ко ће учинити све да се породице у Фочи не растављају него да остају заједно. Ја знам како да Фоча напредује, али такође истовремено знам да се никада не смије заборавити на традицију, зато што тако издајемо себе! Ја сам ту због људи, не због себе”, рекао је Бодирога за МХ.

Вукадиновић: Свој рад могу да оцијеним као јако квалитетан што се тиче самог рада и развоја Фоче

Потражили смо мишљење друге стране и добили смо га од првог човјека Општине Фоча – Милана Вукадиновића. Он каже да је поносан на све оно што је урађено у претходном периоду. Многи пројекти су завршени, а многи и започети, каже Вукадиновић за наш магазин.

„Претходне четири године могу да оцијеним као заиста јако квалитетне што се тиче самог рада и развоја општине Фоча. Прије свега, што се тиче неких пројеката и ствари које смо зацртали у претходном периоду, а тичу се изградње зграде за младе брачне парове, гдје смо збринули 50 породица и обезбиједили једну од најјефтинијих станоградњи у РС, 1.350 марака по метру квадратном у насељу Доње поље, у близини дјечије школе, у близини дјечијег обданишта и у близини централног вртића, то је сигурно пројекат који ће будуће генерације памтити као један од најпозитивнијих у Фочи. Морам да истакнем и да је Дом за стара лица у поодмаклој фази изградње, ту ћемо да смјестимо 60 наших корисника, биће двадесетак нових радних мјеста. Морам поменути и да је парк испред Храма Светог Саве нешто што је Општина Фоча финансирала из својих средстава са преко 560 хиљада КМ, реконструкцију градског парка у Фочи, градске пијаце у Фочи, Центар за културу и информисање у Фочи, радове на самом улазу у град су нешто по чему ћемо бити познати у будућем периоду. Ми ћемо направити један модеран улаз у град са туристичком мапом Фоче. Такође, проблем санитарне депоније је нешто што рјешавамо, то је деценијски проблем Фоче, а за то је Општина Фоча опредијелила средства. Морам да кажем да смо уредили фудбалске терене поред стадион ФК Сутјеска, у насељу Доње поље радимо најмодернији терен са вјештачком травом, у сарадњи са Фудбалским савезом Републике Српске. Асфалтирали смо једну озбиљну дионицу пута обалом Таре за потребе нашег рафтинга, асфалтирали смо преко 30, односно 30 километара локалних путева, урадили и освијетилили бројна дјечија игралишта, у свим мјесним заједницама’’, говори Милан Вукадиновић за интернет магазин „Моја Херцеговина”.

Он подсјећа да је сами почетак мандата био тежак, најприје због пандемије корона вируса, а затим и до економске кризе која је услиједила након пандемије. Ипак су, каже он, успјели остварити значајне резултате и изаћи у сусрет сваком становнику Фоче.

„Наравно, морам да истакнем да нас је на почетку мандата сачекао тежак период, 2020. и 2021. година су биле тешке што се тиче короне, 2022. године економска криза и једноставно то су све ствари које су много утицале на све токове, не само на простору Фоче него и глобално. Поносан сам што смо успјели да вратимо преко 4 милиона кредитних средстава и на крају се задужили за износ од 5 милиона за капиталне пројекте. Не постоји ниједна категорија становништва којој Општина Фоча у овом периоду није притекла у помоћ, од наших пензионера, бораца, породица погинулих и ратних војних инвалида, социјално угрожених категорија. Поносан сам и на пронаталитетну политику гдје смо повећали више од дупло буџет, са 130 на 290 хиљада КМ за пронаталитетну политику. Купили смо нове уџбенике за наше основце од петог до деветог разреда, први у републици смо увели суфинансирање пренаталитетног теста, увели смо помоћ породицама са троје и више дјеце, увели смо помоћ ђацима чија су оба родитеља незапослена, суфинансирамо вантјелесну оплодњу. Наши пољопривредници су сигурно испоштовани у великом дијелу гдје смо Правилник о подстицајима пољопривреди прилагодили потребама наших људи. Не постоји ниједан пољопривредник, ниједан добављач нити било која категорија нашег становништва којој нешто дугујемо у овом тренутку или да нисмо нешто исплатили. Морам такође да кажем да смо раднике наших установа и генерално општине Фоча испоштовали и у овом дијелу тешке економске ситуације, и у том дијелу смо једни од ријетких који су потписали Колективни уговор и увећали плате својим радницима”, каже Вукадиновић.

Начелник Фоче признаје да постоје проблеми, а као кључне види оне који су везани за путну инфраструктуру. Очекује да ће и овај проблем, уз помоћ институција Републике Српске, бити ријешен што прије.

„Све у свему, да постоје проблеми, и даље постоје и оно што нас мучи као општину, али и као ову читаву регију су регионални магистрални путеви и у том дијелу заиста очекујем и вјерујем да ћемо у будућем периоду у сарадњи са нашим институцијама имати те путне комуникације, прије свега према Шћепан пољу, даље према Херцеговини и према Сарајеву много отвореније, али морам да истакнем и да су велика очекивања везана за оснивање Јавне установе Парк природе Тара и платоа Челебићи, то је заиста нешто што овај крај заслужује, као и нашу пуну пажњу”, рекао је за наш магазин Милан Вукадиновић, начелник Општине Фоча.

Начелник Вукадиновић против изгадње МХЕ!?

Неки пројекти које је обећао завршити у свом мандату нису завршени, што се може посматрати као неиспуњено обећање, али Дом за стара лица и зграда за младе брачне парове су почели са изградњом, а рокови за завршетак нису прекршени. Вукадиновић каже да на нека од обећања нису ни могли утицати, као што је отварање фабрике воде гдје је све припремљено и обезбијеђено од стране Општине Фоча, али се испријечила виша сила.

„Што се тиче фабрике воде, морам да кажем да је постојао инвеститор, не желим да се превише злоупотребљава човјек, то је један наш сународник из Фоче који је одселио за Америку и послао писмо намјере и дошао је са намјером да Мјесној заједници Попов мост прави фабрику воде која би била извозно орјентисана. Ми смо у том дијелу изашли човјеку у сусрет, он је тражио дворишни дио школе, гдје би била направљена та фабричица за неких тридесетак радника, што се тиче Општине Фоча, ми смо позитивно одговорили на то писмо намјере, међутим, човејк се у међувремену разболио, али та прича и даље стоји. Општина Фоча је што се тиче свог дијела испоштовала и то и даље стоји, наравно, док се инвеститор не опорави, надам се да хоће и да ће човјек имати све услове да заврши ту своју инвестицију”, каже Вукадиновић.

Дотакли смо се и затварања погона фабрике „Мраз” у којем је радило око 60 радника. Вукадиновић изражава незадовољство што је дошло до ситуације у којој су власници ове текстилне фабрике били принуђени затворити погон и без посла оставити значајан број радника, махом жена. Ипак, санацију штете настале затварањем ове фабрике види у опцији која се појавила, а то је нови текстилни погон, додуше нешто мањег капацитета.

„Што се тиче генерално фирме Мраз и било које компаније која послује на подручју Фоче, ми ћемо се увијек трудити да одрадимо оно што је до нас, а што се тиче самог обезбјеђивања инфраструктуре и тих ствари које можемо да помогнемо. Жао нам је заиста што је фирма Мраз дошла до проблема и раскида уговора везаног за своје инострано тржиште, људи су просто морали да затворе тај погон, али морам да кажем да су одређени људи из текстилне индустрије већ у разговору са нама и траже да им обезбиједимо одређени простор да би могли да пробају да запосле 20-30 радника што је у овом тренутку драгоцјено за нас и наше породице”, рекао је за интернет магазин Милан Вукадиновић.

Вукадиновић: Не вјерујте у све што чујете о Фочи

За крај разговора нагласио је значај присуства око 2.000 студената у Фочи и за крај поручио да не вјерујемо у све што чујемо о Фочи.

„Изоставио сам можда да смо ми један од озбиљних стдентских центара гдје у Фочи студира око 2.000 студената са простора Балкана и око 450 студената из 27 земаља Европе и свијета, очекујемо инвестицију изградње новог студентског блока у вриједности од 10 милиона евра, у којем ће бити 380 лежајева за наше, домаће студенте и ту такође очекујемо неких нових тридесетак радних мјеста, то је заиста огромна шанса за нашу општину и наш град, па и за читаву Републику Српску с обзиром да долазе људи из свих дијелова Републике Српске, Србије, Црне Горе, генерално региона и остатка свијета. Похађање наставе на енглеском језику је огроман искорак за Фочу и читаву Републику Српске. Немојте да вјерујете у све што чујете о Фочи”, поручује Вукадиновић.

Драгана Дракул: Вукадиновић обећавао мегаломанске пројекте, напредовали су само дугови општине

Протекли период у Фочи обиљежио је добрим дијелом еколошки активизам. Еколошки активисти се већ годинама на подручју Фоче и околине боре против изградње малих хидроелектрана, а најистакнутији у тој борби су чланови Удружења грађана ‘’Бјелава’’. Једна од њих је Драгана Дракул која уз подршку млађих, али и оних старијих сабораца, већ годинама води борбу за очување природних љепота Фоче, а самим тим и здравља становништва. Када говори о Бјелави и иницијативи да се спријечи изградња МХЕ на овој ријеци, Драгана признаје да је актуелни начелник Фоче колико – толико хтио да разговара са активистима, за разлику од његовог претходника, Радисава Машића. Ипак каже да ни Вукадиновић није у потпуности испунио очекивања еколошких активиста јер је у кампањи био знатно оштрији противник изградње МХЕ да би у мандату та оштрица постала прилично тупа.

„Посљедње 4 године у Фочи, на жалост грађана Фоче, нису ријешени круцијални проблеми. Иако је млади и перспективни кадар СНСД-а, тадашњи кандидат за начелника, обећавао мегаломанске пројекте које ће спровести захваљујући сарадњи са Владом РС и ангажовањем „експертских тимова”, а напредовали су углавном дугови Општине. Из мог угла, као еколошког активисте, два горућа питања нису ријешена. Што се тиче Бјелаве, претходни начелник Машић је доста био гори. Овај је ипак неке ствари испоштовао, ако ништа примио нас, одржали смо сједницу, мишљења која су слали у Министарства нису била у корист инвеститора. Закључци нису били какве смо тражили, извјештио се да избјегава и пребацује одговорност и по мени је то разлог зашто Бјелава до сада није коначно и заустављена и зашто није дошло до раскидања Уговора о концесији. Са оваквим политичарима проблеми се само развлаче или се њихово рјешавање само стидљиво започиње. Највећи проблем са Бјелавом је то што је предвиђена за градњу на већ трусном терену, препуном клизишта, гдје треба да се укрсти са цјевоводом градског водовода, што овај врло лако може угрозити. Морамо бити искрени те признати да је начелник Вукадиновић оба проблема наслиједио. Понављам, за Бјелаву је претходни начелник био доста гори, јер је потписао позитивна мишљења Општине за градњу МХЕ. Међутим, иако је у предизборној кампањи прије 4 године начелник Вукадиновић обећавао снажну борбу против ове МХЕ, током мандата је та борба попримила знатно блажи облик. За разлику од свог претходника, предузео је неке од активности које смо као активисти тражили, сазвао је и посебну сједницу СО Фоћа у мају 2021. године на којој се расправљало о МХЕ Бјелава. Тада није у потпуности испоштовао захтјеве грађана и активиста, те је заједно са владајућом већином ублажио предложене закључке Скупштине. По мени је то разлог зашто пројекат Бјелава до сада није коначно и заустављен, тј. зашто није дошло до коначног раскидања Уговора о концесији за ову мини хидорелектрану. Грађанима остаје страх да ће се изградња МХЕ поново активирати и сазнање да смо препуштени сами себи у заштити основних људских права”, каже за интернет магазин „Моја Херцеговина” Драгана Дракул.

Драгана Дракул: На крају баладе и текућег мандата за нову локацију депоније изабран локалитет близу два природна феномена?!

Као други горући еколошки проблем у Фочи Драгана види санитарну депонију. Сматра да је поред изградње мини хидроелектране Бјелава ова депонија потенцијално највећа опасност за становнике Фоче, али и околине. Она наглашава да је нова локација за санитарну депонију недопустива јер је изабран локалитет у непосредној близини два природна феномена.

„Поред изградње МХЕ на Бјелави, велики еколошки проблем општине Фоча је санитарна депонија. За рјешавање исте су до сада само подизани кредити, расписивани тендери, трошени народни новци за израду пројектне документације, посјечена шума на локалитету Филиповићи који је касније отпао као локација за градњу и на крају баладе и текућег мандата, за нову локацију депоније је нађен локалитет близу Пјешчаних пирамида и пећине Ледењача, два природна феномена која треба заштитити и чувати”, каже Драгана Дракул за МХ.

Оно што на крају треба закључити је да је преиздборна борба за мјесто кандидата начелника Фоче у пуном јеку, па не требају чудити опречна мишљења наша два саговорника који су уједно и кандидати за начелника на предстојећим изборима. Чињеница јесте да актуелни начелник није до краја довео нити једно од обећања датих током предизборне кампање прије 4 године, али је чињеница да ће многи од тих пројеката, додуше са кашњењем, бити спроведени у наредном периоду. Оно што јесте, а нажалост, како ствари стоје, и у наредном периоду биће један од кључних проблема је везан за екологију и потенцијално уништење фочанских природних богатстава. С тим у вези, борбу еколошких активиста треба увијек подржати и дати јој на значају ко год да побиједи на предстојећим изборима јер то је борба свих борби и борба која надилази политику.

Извор: Моја Херцеговина

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *