ДруштвоНајновијеФоча

Пред Судом БиХ настављено свједочење о страдању Срба у Јошаници

Свједоци тужилаштва пред Судом БиХ говорили су и јуче о страдању Срба мјештана и паљењу имовине у Јошаници на Никољдан 1992. године. Свједок Ристо Брђанин, преноси Детектор, испричао је како је у децембру 1992. изведен напад на подручје Јошанице код Фоче и како је његов отац рањен.

Ристо Брђанин казао је да је с породицом живио у засеоку Острмци и да је био војно ангажован, те ишао на положаје на Прељући, удаљеној десетак километара. Кад није био на положају, како је навео, држао је страже у селу са старијим мјештанима, јер се нису осјећали сигурно због упада.

Свједок је рекао да су мјештани ноћили у једној бајти. Уочи напада 19. децембра, како је казао, у његовој кући су славили славу.

“Ујутру ме пробудила пуцњава у правцу Хоџића, мислио сам да је због славе… Изашао сам на поље изнад куће кад су почеле гранате да падају“, присјетио се свједок, додајући да је једна погодила његову кућу.

Он је навео да је видио униформисана лица те чуо узвике “Аллаху екбер“ и псовање Светог Николе, као и да су неке куће биле запаљене.

“Мој отац је већ био рањен, простријелне ране на руци и нози“, казао је Брђанин, додајући да његов отац није био војно ангажован.

Послије сат или два, како је испричао, дошла је војска из Фоче и потиснула нападаче. Према његовим сазнањима, то јутро су их напале бошњачке снаге из Горажда, а ту су биле и комшије Адем и Азем Црнета из Црнетића.

Брђанин је рекао да је послије сазнао да је неколико мјештана погинуло и рањено.

Ферид Буљубашић, Ахмед Сејдић, Рашид Собо, Шевко Глушац, Закир Јамак, Бахрудин Мухић, Адем Фехрић, Мустафа Пољо, Енвер Кустура, Мухамед Лиска, Сакиб Чакар, Изет Сејдић и Мунир Нало, некадашњи команданти и припадници Армије БиХ, оптужени су за злочине почињене на подручју Фоче, Вишеграда и Чајнича од аугуста 1992. до фебруара 1993. године.

На питања браниоца Нермина Мулалића, свједок Брђанин је казао да је с још једним колегом узвратио ватру када је запуцано у селу те да је, када је дошла војска из Фоче, дошло до сукоба.

Браниоцу Кадрији Колићу је рекао да су старији у селу држали страже с паповкама и да је његов отац с паповком изашао из куће кад је био напад.

Свједок Миле Благојевић казао је с породицом живио у Фочи, те да су одлазили у Црнетиће, гдје му је живјела баба. Свједок је казао да је било упада “бошњачке војске” и да мјештани нису спавали у својим кућама.

“Становништво је било махом старије. Имали су шатор у селу, импровизована кућица“, рекао је Благојевић, додајући да су тај шатор звали бајта.

Он је рекао да је његов отац, који је био војно ангажован, отишао 18. децембра да нешто однесе баби у Црнетиће, те да је рекао да ће послије ићи на славу код Вишњића. Благојевић је рекао да га је отац звао да иде с њим, али је он остао у Фочи јер је ишао у школу.

Испричао је како је 19. децембра чуо пуцњаву и да су у Фочу почели да пристижу мртви и рањени. Рекао је да је и његов отац довезен у мртвачницу. Сазнао је да је убијен 21 члан породице Вишњић, међу којима је било и малољетника.

“У селу Хоџићи нико није преживио“, рекао је Благојевић, додајући да је његова кућа запаљена.

Казао је да се његова баба успјела извући и да је причала како су они који су их напали дозивали по именима неке комшије српске националности. Сазнао је да је убијено више мјештана, од којих су неки били у старијој животној доби.

Свједок је почео говорити о снимку на којем је препознао масу људи из села, али је Вијеће забранило да се о томе испитује свједок, након приговора Одбрана да нису упознати да свједок посједује тај снимак и да о томе није говорио у истрази. Благојевић је рекао да снимак датира након давања изјаве у истрази.

Тужилац Владимир Симовић је казао да је прије суђења за то сазнао, а Вијеће је одлучило да ће се питања о снимку моћи постављати након што буде презентован у судници, уз саслушање лица које га је сачинило.

Бранилац Мулалић потенцирао је да свједок потврди наводе из истраге да је био у Фочи када се догодио напад и да је информације добио од бабе. Свједок је казао да је настојао да сазна шта се догодило.

Суђење се наставља 1. октобра, пренио је Детектор.

Извор: Радио Фоча

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *