ДруштвоНајновијеФоча

Још једна кривична пријава против бивше и садашње власти Фоче

Клуб одборника Српске демократске странке у СО Фоча и народни посланик Огњен Бодирога поднијели су кривичну пријаву против начелника Општине Милана Вукадиновића, бившег начелника Радисава Машића и службеника у Одјељењу за просторно уређење и стамбено-комуналне послове у Општини Младена Матовића.

Одборници СДС-а сматрају да постоји основана сумња да су пријављени починили кривична дјела која су повезана са изградњом објекта „Нешковић” д.о.о. Бијељина на локацији код „Јужног моста слободе” у Фочи, чија изградња је трајала од 2020. до половине 2023. године и нелегалном и неконтролисаном експлоатацијом шљунка, који је затим искориштен за насипање локације за изградњу бензинске пумпе са рестораном у непосредној близини „Јужног моста слободе” на самом улазу у Фочу. 

Наводе да уговор о уклањању остатака порушених мостова, а који је потписан између компаније „Нешковић” д.о.о. и Општине Фоча, није испоштован и да је дошло до његове злоупотребе те да су НН лица противзаконито заузела и експлоатисала природна богатства и добра од општег значаја.

У пријави стоји да се Рјешењем Републичке управе за инспекцијске послове, Инспекторат Републике Српске, Сектор водне инспекције, Подручно одјељење Источно Сарајево, од 6. фебруара 2020.године, налажe субјекту Општини Фоча, одговорном лицу Радисаву Машићу, да изврши отклањање неправилности:

– уклонити бетонске елементе, камени и други нанос као и остатке другог материјала из корита водотока Дрине, настале претходним реконструкцијама објекта контроле челични мост преко Дрине код Казнено-поправног завода Фоча, који могу утицати на протицајни профил ријеке Дрине и пропустну моћ моста, нарочито у периодима великих водостаја,

– извршити уређење водотока Дрине, на узводном и низводном дијелу корита у обухвату објекта контроле, према техничком рјешењу у пројектној документацији или другом рјешењу уз сагласност инвеститора и надзорног органа,

– уклонити силазне рампе изграђене за потребе рехабилитације моста, а косине обала уредити према природним условима на терену.

Рок за извршење овог рјешења је био дан 19. март 2020. године.

Актом Републичке управе за инспекцијске послове, стоји даље у кривичној пријави, Инспекторат Републике Српске од 7. 7. 2023. године, достављена нам је службена забиљешка од 8. 7. 2020. године, у којој се констатује да је водни инспектор увидом у стање на предметној локацији дана 8. 7. 2020. године утврдио да су уклоњени бетонски елементи и други материјал из корита ријеке Дрине, који је утицао на режим тока, да се протицање воде испод моста одвија без сметњи и препрека, тј. уређено је корито ријеке узводно и низводно од моста код КПЗ Фоча у мјери да је омогућена пропусна моћ моста.

Клуб одборника СДС даље у пријави наводи да је према сазнањима, материјалним доказима и чињеницама до којих смо дошли, Општина Фоча и тада одговорно лице начелник општине Радисав Машић, искористио ово рјешење републичког инспектора од 6. 2. 2020. године (које је давно извршено) и злоупотребом службеног положаја и овлаштења закључио Споразум са „Нешковић“ д.о.о. Бијељина, ради наводног уклањања „материјала“, армирано-бетонских елемената и дјелове конструкције, камени и други нанос, шут и други отпад, као и други „материјал“ који је настао претходном реконструкцијом моста и уређење водотока ријеке Дрине на узводном и низводном дијелу корита на локацији код моста „9 мај“ у Фочи (код КПЗ Фоча), као и после тога за закључивање Анекса наведеног споразума од 5. 10. 2020. године, гдје се послије ријечи моста „9. маја“, додају ријечи: „Јужни мост слободе“ и на локацији ушћа Дрине и Ћехотине, тзв. „Саставци“.

Анексом наведеног Споразума додане су још двије локације, али је основ остао исти, а то је рјешење Инспектората Републике Српске – Сектора водне инспекције, од 6. 2. 2020. године, у којем нема говора ни једног слова од ријечи којим се уопште помињу локације код „Јужног моста слободе“ и „Саставци“ и о каквом уклањању „материјала“, армирано-бетонских елемената и дјелови конструкције, камени и други нанос, шут и други отпад, као и други „материјал“ који је настао претходном реконструкцијом моста је ријеч на локалитету „Саставци“, кад су и мост „9. мај“ и „Јужни мост слободе“ поприлично удаљени од те локације.

Поставља се питање како ће основ за закључивање Споразума у септембру 2020. године бити рјешење републичког инспектора у којем је наложено извршење и оклањање неправилности до дана 19. 3. 2020. године, а за које је дана 8. 7. 2020. године утврђено да је извршено у потпуности?

„У јуну 2023. године смо од начелника Општине Милана Вукадиновића и Младена Матовића тражили одговоре на сва горе побројана питања, али исте нисмо добили, што све изазива сумњу да пријављени прикривају своје противправне радње“, наводе одборници СДС-а.

Према њиховим сазнањима грађани Фоче, поготово насеља „Рибарска“ које се налази преко пута објекта компаније „Нешковић“, испод „Јужног моста слободе“ са супротне стране, а које насеље је према извјештају надлежне републичке инспекције угрожено због плавног таласа, згрожени су и узнемирени шта се све радило у протекле три године на предметном локалитету, за шта постоје бројне фотографије из претходног периода које су забиљежили, као и видео записи који су јавно објављивани на друштвеним мрежама. Према нашим сазнањима ЗЕВ-ови у насељу „Рибарска“, не желећи да се изградњом овог објекта угрозе њихови животи и имовина у задње три године су се много пута обраћале општини и републичким институцијама, али до данашњег дана ништа није ријешено по њиховим захтјевима. Они посједују бројну писану документацију тих својих обраћања према институцијама, које су биле дужне да реагују у циљу заштите насеља „Рибарска“ од евеунталних последица због изградње објеката и насипа. Грађани су се небројно пута обраћали Инспекторату Републике Српске путем инфо телефона за пријаве и притужбе (број 0800 50 612 или на 051 456 140), јер је у неким ситуацијама стање било драматично због обрушавања насипа, али нико није реаговао, што се све може утврдити увидиом у позиве и регистрацију пријава и притужби на овим бројевима телефона.

Кривична пријава је обимна и поткријепљена великим бројем материјалних доказа, документима, рјешењима, фотографијама и видео записима, па се од Тужилаштва, канцеларије у Фочи очекује реакција и законито дјеловање. Велике штете по буџет Општине су начињене, обала у насељу Рибарска је и даље угрожена, садашња власт није ништа урадила по том питању, а нису се удостојили ни одговорити на упите одборника СДС-а.

Власт на челу са првим човјеком Миланом Вукадиновићем свјесно заклања поглед од проблема, прави споразуме и уговоре који су корисни само појединцима, док су грађани препуштени себи и судбини.

Исход цијеле приче биће познат јавности након окончања судског процеса, али је већ сада јасно да је нанесена штета дугорочна и да сви који су судјеловали у тим радњама оговорни.