ДруштвоНајновијеФоча

60 година брака Сима и Наде Ћосовић – „Срећан брак је Божији дар“

Прије 60 година Нада и Симо Ћосовић из Фоче запловили су у брачне воде. Ријетки су они који се могу похвалити вишедеценијским складним и хармоничним заједничким животом. Ћосовићи су добили све животне битке и срећне тренутке дијелили са породицом и пријатељима.

          Као највећи успјех и богатство у животу Ћосовићи истичу своје двоје дјеце и четворо унучади. Заједнички живот је, кажу, испуњен успоменама, лијепим тренуцима, бројним пријатељима и породичном срећом.

          Нада Ћосовић, након шест деценија брака, каже да је презадовољна и да се договором превазилазе сви проблеми и несугласице. „Код нас није било несугласица. Све је било по договору. Напредовало је увијек све, дјеца здрава, с њима смо задовољни и срећни са унучадима, нека  они наставе нашим стопама и ако тако буде, ја сам задовољна“, прича Нада напомињући да у данашњим браковима нема толико склада и разумијевања као што је било раније.

          Прије неколико дана Симо је навршио 86 година живота. Каже да су срећан брак и срећна старост Божији дар. „Живот је у нашем браку диван, од Бога благословен, вољели смо људе и они нас, Богу се молили и нисмо једно друго варали. Срећни смо били у браку свих ових година. Огромно богатство смо добили са двоје дјеце и четворо унучади. Кроз живот сам задобио и велико духовно богатство посјетом Јерусалима и Свете Горе. Стечено богатство у браку се не може описати. Срећни смо, задовољни, још увијек весели и надам се да још мало поживимо“, рекао је Симо на прослави.

Додаје да је у браку неопходан висок степен толаранције и уважавања, па се све размирице лакше ријеше.

          Унук „дијамантских“ младенаца, Јован Дракул, каже да је оваква годишњица величанствена и да су искуства која су прихватали од њих драгоцјена. „Деда и бака су се од почетка трудили да нам пренесу све своје знање и животно искуство које посједују. Та породична срећа је велико богатство и срећан сам што су моји деда и бака дочекали ову госишњицу брака“, каже најстарији унук.

            Новка Рашевић, Симова сестра каже да би сви пожељели брак какав имају Ћосовићи. „Ја сам била врло мала кад сам добила снаху, али ево, прође 60 година лијепог и успјешног брака. Они његују породичну традицију, код њих смо се најчешће окупљали, са њима нам је живот био много лијеп. Доживјели смо много предивних тренутака са њима“, каже Рашевићева.

            Дијамантску годишњицу Симо и Нада Ћосовић прославили су у ресторану са својом дјецом, унуцима, родбином и пријатељима.

Извор: Радио Фоча