НајновијеРегион

17 година од мартовског погрома Срба на Космету

Мартовски погром Срба на Косову и Метохији из 2004. године почео је тачно прије 17 година на данашњи дан.

Погром су организовали терористи из тзв. ОВК, протјеравши за два дана више од 4.000 људи из својих кућа. Уз то, на територији Косова и Метохије, погинуло је 28 људи, пребијено је и тешко поврјеђено више од 900 људи, уништено је 19 православних светиња који су означени као споменици културе прве категорије и 16 православних цркава које нису категорисане.

Око 935 српских и ромских кућа је у потпуности спаљено и уништено.

Укупно је од Срба потпуно етнички очишћено шест градова и девет села.

Свим овим догађајима је присуствовала Међународна мисија на Косову и Метохији, која се састојала од 20.000 војника КФОР-а, 3.000 припадника УНМИК-а, 6.000 припадника косовске полиције и њихових челника. Сви они су само скрштених руку посматрали како нестаје и уништава се српски народ, српске светиње и култура на Косову и Метохији.

Мартовском погрому из 2004. су претходила свакодневна убиства Срба, отмице и уништавања имовине, у присуству међународних снага, које нису уопште реаговале.

Непосредан повод за мартовски погром било је објављивање лажне вијести о дављењу тројице албанских дјечака у ријеци Ибар, у селу Чабра, у српској општини Зубин Поток, за чију смрт су албански и свјетски медији окривили Србе из сусједног села Зупче. Касније је истрагом установљено да је преживјели дјечак био под притиском албанских медија и политичара да оптужи Србе из села Зупче, а да Срби никакве везе са тим инцидентом нису имали.

Објављивање овакве лажне вијести је довело до масовних демонстрација и погрома, ког су албански екстремисти и ОВК, уз међународну подршку, припремали годинама раније. Погром и насиље су успјешно изведени великом брзином на цијелој територији Косова и Метохије, а прве су страдале српске енклаве, а одмах је отпочео и покушај Албанаца да пређу мост на Ибру и попале и очисте сјевер КиМ.