ДруштвоНајновијеФоча

1. децембар – Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а

Виши асистент Прим. мр сц. мед. Јелена Фиреску-Говедарица, инфектолог, је ове године са студентима Четврте године Медицинског факултета у Фочи обиљежила тај дан базирајући се на превенцију ове болести и борбу против стигме и дискриминације.

Први случај ХИВ-а је откривен 1981.г. у САД-у.

Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а у свијету се обиљежава још од 1988. године.

Циљ обиљежавања овог дана је подизање свијести и скретање пажње јавности на важност и проблематику о ХИВ/АИДС-у kао глобалном проблему и сјећање на особе које су умрле од посљедица ове болести, чему је највише допринијела присутност стигме и дискриминације.

 Према подацима Свјетске здравствене организације у свијету тренутно са HIV-ом живи оkо 38,4 милиона особа, а од почетка епидемије до сада је умрло 40,1 милиона.

U 2021. години  је регистрован 1,5 милион новоинфицираних, а од посљедица ове болести је умрло 650.000 обољелих. Број новоинфицираних се смањује али је превенција ХИВ/АИДС-а и даље један од значајнијих јавноздравствених приоритета.

Према посљедњим подацима 28,7 милиона (75%) инфицираних ХИВ-ом у свијету има доступну антиретровирусну терапију, с тим да се број обољелих којима је терапија доступна из године у годину повећава.

      У Републици Српској до сада су регистроване 173 обољеле особе од ХИВ/АИДС-а а од посљедица ове болести је умрло 30 обољелих особа.Највећи број је регистрован у узрасној групи 30-39 година, потом 40-49 г.Најучесталији пут преноса је хомосексуални/ /бисексуални (44%), затим хетеросексуални (43%), 5% припада групи  ињекционих корисника дрога a 1% препаратима крви и вертикалним путем.

      У 2022. години у РС су регистрована 22 нова случаја ХИВ позитивних, од тога 16 мушкараца и 2 жене и 4 са АИДС-ом, 3 мушкарца и 1 жена. Двије обољеле особе су умрле од АИДС-а.Највећи број припада хомосексуалној/бисексуалној(16) а мањи број хетеросексуалној (4) и по један вертикални и путем крви(ињекциони корисник дрога).

Највећи број припада узрасној групи 40 – 49 година(10), затим 30-39(7).

У 2022. kао и у 2021. години у РС је регистрован већи број ХИВ позитивних случајева у односу на претходни период, а један од разлога је највјероватније појава пандемије КОВИД-19 у 2020.г. због које је отежана могућност дијагностике.

Тренутно се на Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске антиретровирусном терапијом лијечи 91 особа која живи са ХИВ/АИДС-ом.

    У циљу контроле појаве болести неопходно је посебну пажњу посветити превенцији
односно раном откривању ( тестирање) свих лица који имају одређено ризично понашање.

Извор: Медицински факултет Фоча