КултураНајновијеФоча

Ђачки ликовни радови пред публиком до краја априла

У Музеју Старе Херцеговине отворена је изложба ликовних радова ученика Основне школе „Веселин Маслеша“. Изложено је 200 ђачких радова насталих на часовима ликовне културе и током ваннаставних активности.

Публици су представљени пејзажи, портрети, илустрације и радови из области графичког дизајна. Кориштене су технике прилагођене школском узрасту – темпере, оловке, бојице и фломастери.

Ученик осмог разред Павле Радовић представио се са три рада.

-Највише цртам аутомобиле, а нешто мање портрете. Члан сам ликовне секције, волим да цртам и жеља ми је да упишем Ликовну академију-рекао је Павле.

Тањи Матић, ученици шестог разреда инспирација су ликови из цртаних филмова.

-Најчешће цртам мотиве у којима има шаренила-рекла је Тања.

Да имају таленат за ликовну умјетност показали су и Софија Тодоровић, Стефан Грујичић и Тара Шаровић.

-Цртала сам Гарфилда и цвијеће. Много волим да цртам, јер ме то испуњава-каже Софија.

-Инспиришу ме ликови из цртаних филмова и животиње. Нацртао сам папагаја и Гарфилда из стрипа-рекао је Стефан.

Пошто волим животиње нацртала сам лисицу која сједи на фотељи-каже Тара.

Наставник ликовне културе Бојан Видовић, који је и академнски сликар, каже да међу основцима има доста талентоване дјеце и заинтересованих да се баве ликовним стваралаштвом.

-Проблем је што на нашим просторима, осим у Бањалуци, не постоји средња умјетничка школа и талентована дјеца углавном остају овдје, па уписују нешто друго. Било би лијепо да у Фочи имамо средњу умјетничку школу и сигурно би наши ђаци били међу бољим сликарима. Али, ипак, доста њих размишља да након средње школе упишу Ликовну академију или дизајн-рекао је Видовић.

У Музеју Старе Херцеговине надају се да ће колективне изложбе овог типа прерасти у традицију.

-Има доста дивних радова. Дјеца су талентована и треба их подржати. Надам се да ће у наредном периоду бити више оваквих и сличних активности у сарадњи са школама и свима заинтересованим у области културе-рекла је директор Музеја Душанка Станковић.

Изложба ђачких ликовних радова биће отворена до краја априла.

Извор: Радио Фоча