ДруштвоНајновијеФоча

ШГ „Маглић” Фоча у губитку 481.042 КМ за прву половину године

Јавно предузеће „Шуме РС“ су у првој половини године пословале са губитком већем од 5,1 милиона КМ јер су негативан финансијски резултат имала 22 организациона дијела.

Међу 22 организационе јединице „Шума Српске” се налази и Шумско газдинство „Маглић” Фоча на чијем челу се налази директор Споменко Стојановић. За прву половину 2023. године Шумско газдинство „Маглић” Фоча је пословало у губитку 481.042 КМ док је за поређење ШГ „Романија” за исти период остварило добит од 1,1 милион КМ.

Споменко Стојановић, инжењер шумарства, се на челу шумског газдинства налази од 1993. године са кратком паузом од 3 године, укупно 27 година. Што се политике тиче, ситуација није тако једноставна: он је од 1993. прошао пут карактеристичан за скоро све кадрове ДНС, односно Демоса, што значи да је промијенио четири странке. Из СДС, је након рата и раскола странке крајем деведесетих прешао у СНС Биљане Плавшић, потом у ДНС Марка Павића, па у Демос, чији је лидер у Фочи и предсједник општинског одбора.

У изјави за медије Стојановић као оправдање за лоше пословање наводи лоше временске услове и велики број кишних дана. „То је један од разлога, а други је тај што нисмо могли фактурисати и књижити као добит оно што смо уговорили. Каснили су уговори управо због временских услова” наводи Стојановић.

Раније ове године су се појавиле информације да Шумско газдинство „Маглић” Фоча има проблема се исплатама плата и доприноса радницима што ипак овај полугодишњи пресјек стања и објашњава.

Опозиција у Фочи, првенствено представници Српске демократске странке, тврде да је Шумско газдинство „Маглић” познато по злоупотреби положаја и криминалу везаном за сјечу и превоз дрвних сортимената. Апеловали су и на постављање ваге на путеве која ће рјешити претовар камиона, гдје камиони превозе више терета од дозвољеног и гдје долази до оштећења пута што се може примјетити и у самом центру Фоче.

Доводи се у питање на који начин, чак и пропорционално гледајући, један број газдинстава за исти период може пословати у милионској добити док други праве губитке између осталих и локално шумско газдинство.