ДруштвоНајновијеФоча

ШГ „Маглић” Фоча за плате и доприносе дугује скоро 900.000 КМ

Јавно предузеће „Шуме Републике Српске“ на крају прошле године за плате запослених дуговало је више од 14 милиона КМ, а за порезе и доприносе више од шест милиона КМ, открива КАПИТАЛ.

Према извјештају Централне пописне комисије (ЦПК) који је прошле седмице усвојио Надзорни одбор овог јавног предузећа, највећи дуг за плате има шумско газдинство „Вучевица“ Чајниче које запосленима на име плата дугује више од 983.000 КМ. 

Поред Чајнича ту су још и ШГ„Романија“ Соколац са 827.000 КМ, „Зеленгора“ Калиновик са 702.000 КМ, „Височник“ Хан Пијесак са 681.000 КМ, „Дрина“ Сребреница са 523.000, „Маглић” Фоча са 439.000 КМ и многи други.

Када је ријеч о обавезама за порезе и доприносе, највише дугује „Височник“ Хан Пијесак, чак 786.000 КМ, затим ШГ „Градишка“ са 544.000 КМ дуга, „Оштрељ“ Дринић 504.000 КМ, те шумско газдинство „Маглић“ Фоча које дугује 458.000 КМ.

Интересантно је да је Дирекција „Шума Српске“ закључно са прошлом годином имала обавезе за плате у износу од 391.000 КМ, али управа својим запосленима редовно плаћа порезе и доприносе, јер по том основу дугује само 6.700 КМ.

Шумска газдинства приказала мањак залиха

Надзорни одбор „Шума Српске“ усвојио је извјештај Централне пописне комисије која је констатовала да код појединих шумских газдинстава постоји значајно одступање у погледу пописаних количина шумских дрвних сортимената (ШДС) у односу на књиговодствено стање.

„Значајна одступања постоје у ШГ „Оштрељ“ Дринић, „Панос“ Вишеград, „Чемерница“ Кнежево, „Лисина“ Мркоњић Град и „Милићи“ из Милића. Као образложења мањка наводе се мјерење пречника ШДС са којих је отпала кора у вријеме вршења пописа, разлике у мјерењу приликом различитих фаза рада (сјеча, извоз, отпрема), отежан приступ ШДС у појединим случајевима, те немогућност тачног мјерења димензија ШДС у условима дубоког снијежног покривача“, наводи се у извјештају пописне комисије.

Грешке и у „Проинтеровом“ софтверу

Централна пописна комисија наводи да су у току пописа ШДС и утврђивања почетног стања у новом инфомационом систему примијећени одређени недостаци при евидентирању у САП-у.

„Разлог за ово су грешке које су се манифестовале приликом рада на терену, а резултат су системских грешака у САП систему. Самим тим дошло је до неусклађености између пописних листа и стварног стања у САП систему“, наводи се у извјештају и каже да су „све настале грешке благовремено пријављене корисничкој подршци и „Проинтеру“ на даљу обраду и отклањање уочених недостатака“.

Наведена образложења за укупни мањак ШДС, наводи се даље у извјештају ЦПК, код наведених шумских газдинстава нису у потпуности прихватљива.

„Предлажемо да се утврде разлози насталих разлика у погледу вишка-мањка ШДС и утврди одговорности за настанак мањка ШДС, те да се вриједност мањкова у случају утврђене одговорности књижи на терет одговорних лица, а да се вриједност вишка ШДС књижи у корист прихода“, препоручила је пописна комисија, а усвојио Надзорни одбор.

Код осталих организационих дијелова, каже се даље у извјештају ЦПК, гдје се разлике вишак-мањак утврђене по попису у односу на књиговодствена стања налазе у границама толеранције, предложено је да се мањак ШДС књижи на терет расхода, а вриједност вишка ШДС у корист прихода.

Извор: КАПИТАЛ