ДруштвоНајновијеФоча

Четири године приче, а нема ни камена темељца за старачки дом у Миљевини

Већ око четири године у политичком свијету Фоче је актуелна тема изградња старачког дома у Фочи. Међу првим локацијама за то је изабрано насеље Миљевина као потенцијални начин како том заборављеном насељу дати инвестицију која ће бар мало унаприједити живот.

Први званични помен овог пројекта у документима је био 4. јануара 2021. године у Плану рада начелника за 2021. годину када је тог истог дана План усвојен. Од тада па до данас старачки дом је промијенио три локације, био је дио плана рада начелника сваке године, а ипак реално стање на терену је да се апсолутно ништа није урадило.

Након четири године имамо познату само локацију, није позната ни коначна квадратура дома, спратност, капацитет, из разлога јер пројекат никада није објављен. Током октобра мјесеца из Општине је најављено да је пројекат у завршној фази, али ни након пола године пројекат не постоји.

Оно што се зна је да Општина диже кредит од 5 милиона КМ од чега је пола намијењено за старачки дом у Миљевини. Поставља се питање како локална власт зна да ће дом коштати 2.5 милиона ако главни пројекат није завршен.

Симптоматично је да сви мало већи пројекти за вријеме овог мандата нису ријешени, а сваке године се најављују да се рјешавају у тој години. Па тако имамо примјер старачког дома, рјешавање проблема депоније смећа, изградња спортског терена у Доњем пољу… Једини пројекат којем се назире крај је пројекат изградње зграде за младе брачне парове.

Читав мандат локалне власти је прошао у причи о старачком дому, нада да ће се бар камен темељац поставити до краја мандата постоји јер ће се новац од кредитног задужења ускоро наћи на располагању локалној власти.