НајновијеСпортФоча

Црвена звезда и Борац отварају 16. Фудбал френдс

Утакмицом између Црвене звезде и бањалучког Борца, данас од 16.00 часова, у Фочи ће почети 16. Фудбал френдс, који је ове године окупио осам екипа из Србије, Хрватске, Сјеверне Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Међународни омладински турнир у фудбалу Фудбал френдс у Фочи већ 16. пут окупља кадете из најтрофејних клубова са простора бивше Југославије, истакнуто је на конференцији за медије која је одржана уочи почетка турнира. Жријебом је одређено да турнир отвори четвртфинални сусрет младих играча из Београда и Бања Луке. У другом мечу који се игра од 17.30 састају се Жељезничар и домаћин Сутјеска. Од 19.00 часова је свечано отварање турнира, након којег ће услиједити меч Ријека – Војводина, а у задњем мечу првог дана, од 21.00 сат,  састају се Академија Пандев и никшићка Сутјеска.

Стални учесник Фудбал френдса у Фочи је Црвена звезда из Београда, која је два пута освајала трофеј пријатељства. „Турнир у Фочи треба да буде путоказ свим клубовима у бившој Југославији да се што више оваквих турнира организује, јер само тако и дјеца могу да напредују  а ми тренери можемо више да се развијамо“, рекао је тренер Црвене звезде Здравко Рауковић.

Један од редовних учесника Фудбал френдса је и Фудбалски клуб Жељезничар из Сарајева. Као и до сада, очекују да публика у Фочи гледа лијеп фудбал, те да на турниру побједи пријатељство. „Надам се да ће бити лијепо као и свих прошлих година, да ћемо стећи нова пријатељства и да ће се дјечаци између себе упознати и дружити. Најбитније је да турнир прође без повреда играча“, рекао је тренер Жељезничара Сањин Мешић.

Добар фудбал, нова пријатељства и фер плеј очекивања су и тренера Ријеке, Борца, никшићке Сутјеске, Војводине и Академије Пандев, који ће се на овогодишњем Фудбал френдсу борити за трофеј пријатељства.

Фудбалски клуб Сутјеска из Фоче организатор је турнира заједно са Асоцијацијом „Фудбал френдс“. Тренер кадета Сутјеске Златко Радовић пожелио је добродошлицу свим учесницима: „Част нам је да опет у Фочи угостимо пријатеље фудбала. Очекујемо да турнир прође у фер игри, да стекнемо нова пријатељства и да побједи најбољи“.

Фудбал је пријатељство у којем лопта путује од једног до другог и доноси нам радост, рекао је предсједник Асоцијације „Фудбал френдс“ и идејни творац турнира Зоран Аврамовић: „Овај турнир већ годинама свима нама доноси радост. Најмање је важно ко ће побједити а најбитније је да турнир прође у најбољем реду, уз фер плеј и без повреда. Драго ми је видјети све ове дјечаке који ће играти на турниру и сигуран сам да ће неки од њих у будућности имати сјајну каријеру и играти за велике клубове“.

Фочаци су већ 15 година добри домаћини фудбалерима бројних клубова који су, од оснивања до данас, учествовали на Фудбал френдсу. Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић истиче да ће тако бити и ове године али и у будућности: „Епидемија вируса корона нам није дозволила да претходне двије године организујемо турнир, који је регионално познат и који промовише, поред спорта, и пријатељство. Општина Фоча се потрудила да и ове године свим учесницима понуди квалитетне садржаје док бораве у нашем граду, како би се сви угодно осјећали“.

Покровитељи 16. Фудбал френдса, који ће се наредна три дана одржати у Фочи, су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, Министарство породице, омладине и спорта и Општина Фоча.

Извор: РФ