ДруштвоНајновијеФоча

Функционерска кампања: Грађани продају глас за 100 КМ, асфалт и бандеру

Чак и када помислимо да не може горе, ту су домаћи политичари да нас, по ко зна који пут, разувјере.

Свакодневни велики и мали ратови, које воде са својим политичким противницима, очекујући да ће тако утабати пут до изборне побједе, нису засјенили велика и мала обећања, која свакодневно дају грађанима. На друштвеним мрежама, конференцијама, под шаторима.

Обично се, у предизборним кампањама, стекну идеални временски услови за постављање расвјета, рјешавање проблема водоснабдијевања, за асфалтирање…

Цијена гласа

Не смијемо заборавити ни чувену куповину гласова. Неки их продају за 50, неки за 100 КМ.

Проблематично – из више углова, али овај пут се бавимо – злоупотребом јавних ресурса, која је постала вјерни сапутник ове кампање.

„Појачана функционерска кампања, злоупотреба јавних ресурса и одбијање Централне изборне комисије да санкционише овакав вид понашања, иако измјенама Изборног закона, има ту могућност – одлике су ове предизборне кампање. Када су у питању пријетње бирачима, говор мржње или покушај куповине бирача, обећавање материјалних користи, то је присутно сваке изборне кампање, па тако и ове, имамо чак документоване аудио и видео снимке гдје одређени кандидати, који су на јавним функцијама, обећавају или запослења или асфалтирања или неке друге добити”, тврди Дамјан Ожеговић из Transparency International БиХ.

Злоупотреба јавних ресурса и функционерска кампања се, појашњава он, највише односе на инфраструктурне радове, али и на новчана давања одређеним категоријама становништва, као што су матуранти, борци, инвалиди, пензионери…

„Сада већ биљежимо на десетине милиона КМ директних давања, очекујемо да ће се то још више интензивирати у наредном периоду”, каже Ожеговић.

Дјеца у кампањи

Али, то није све. Поред тога што су украс свијета, дјеца су, нажалост, од избора до избора и украс предизборне кампање.

„Злоупотреба дјеце у кампањи је видна, поготово јер се период почетка кампање поклопио са првим данима школе. Јавни функционери су то злоупотријебили, промовишући себе, али злоупотребљавајући дјецу и школске установе. Нарочито је спорно то што су, многи функционери, који припадају одређеним политичким субјектима, посјећивали школе и обданишта, иако то није у њиховом ресору. Нису то радили само локални званичници или министри културе и образовања, већ и други, с чијим јавним функцијама то нема никаквог додира”, тврди Ожеговић.

Према подацима ТИ БиХ, до сада је, од стране свих нивоа власти, кроз једнократне помоћи подијељено око 57 милиона марака.

Такође су забиљежена 684 случаја започињања или отварања завршених инфраструктурних радова чија вриједност, уз неколико великих пројеката, износи 584 милиона КМ.

Евидентиран је 41 примјер злоупотребе дјеце у политичке сврхе, од чега само првог дана школе 21 случај.

Такође, забиљежено је и 78 случајева повећаног запошљавања пред изборе, 103 примјера преурањене кампање, 73 случаја омогућавања посебних погодности у виду бесплатних прегледа или других јавних услуга у предизборном периоду.

Извор: Српска инфо

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *