ДруштвоНајновијеФоча

Фочански матуранти већином бирају Београд за наставак школовања

Матуранти средњих школа у Српској- они који су редовно учили, одбројавају посљедње школске дане, а из Средњошколског центра Фоча ове године у свијет одраслих закорачиће 132 свршена средњошколца.

Свечана шетња матураната улицама Фоче и матурска прослава, након двије године паузе због строгих здравствених мјера, заказана је за 27. мај, а онда ће свако својим путем.

Доста њих наставиће школовање, а како је то у Фочи већ традиција међу матурантима гиманзије који намјеравају да упишу факултет, највеће интересовање је за универзитетима у Београду и Новом Саду.

Милица Перишић, један од вуковаца фочанске гимназије, каже да ће средњу школу памтити највише по добром дружењу и лијепим искуствима са такмичења.

“Било је потребно уложити доста труда и рада, али исплатило се. Нисам имала неке најтеже предмете и сматрам, ако се вријеме добро распореди, да се све може стићи, а мој омиљени предмет је математика из које сам од петог основне ишла на такмичења”, каже Милица.

Она намјерава да школовање настави на Електротехничком факултету у Београду.

“Надам се да ћу успјети да се упишем. Моја жеља је да једног дана радим као програмер у некој доброј фирми”, навела је Милица. 

Андреја Крезовић истиче да је средњошколско образовање прелијепо искуство и поред тога што му је, признаје, било тешко савладати све наставне предмете.

“Класична прича- најтежи су ми били математика, физика, хемија, а све остало се може савладати. Ја највише волим језике, такође, географију. Намјера ми је да упишем маркетинг у Београду”, каже Андреја.

И Сања Калајџић каже да ће гимназију највише памтити по дружењу, али да нема много жала због растанка.

“Идемо у другу државу да упознамо још више људи, да нађемо нове пријатеље. Жеља ми је да школовање наставим на графичком дизајну у Београду”, наводи Сања.

Њена пријатељица Нина Стојковић каже да су их мјере против епидемије вируса корона пореметиле и ускратиле их у једном периоду за дружење у учионицама.

“Епидемија је дефинитивно негативно утицала на све ученике, јер смо тотално изгубили вољу за учењем и мотивацију и мислим да ће нас то коштати послије на факултету, али сналазићемо се. Ја се надам да ћу у Београду уписати ветерину”, рекла је Нина.

Матуранткиња Марија Станић похвалила је фочанске професоре да су их доста тога научили, мада је, признаје у шали, понекад било и бјежања са часова.

Марија је међу својим суграђанима позната по наступима и наградама са разних музичких такмичења.

“Моји планови су, бар за сада, да у Новом Саду упишем графички дизајн, мада се то може брзо промијенити. Сви су правили шале на мој рачун зато што су говорили да треба да упишем музичку академију, а ја одох на ликовну и то им је чудно. За сада музику не планирам даље, превагнула је ликовна умјетност, то ме сада више испуњава”, рекла је Марија.

Директор школе Крсто Ивановић повалио је матуранте да су дивна генерација, која је упркос  свим проблемима у вези са епидемијом вируса корона, успјела да оствари запажене резултате у наставним и ваннаставним активностима.

“Били су оштећени за наставни процес због епидемије, а у свему томе заједно смо се изборили да школску годину приведемо крају. Показали су доста добре резултате и у овој генерацији биће шест или седам вуковаца”, каже Ивановић.

Средњошколско образовање у Фочи има традицију дужу од 100 година, а након двије године паузе, Средњошколски центар, који је настао 1983. године спајањем под један кров до тада одвојених средњих школа, обиљежио је Дан школе- 10. мај.

Директор Ивановић истиче да су у протеклој години умногоме унаприједили школску инфаструктуру- санирањем мокрих чворова и малог амфитеатра, препокривањем дијела крова, физичким повезивањем школе са спортском двораном и покривањем хидроизолацијом великог амфитеатра.

За ову годину планирали су уређење отворених спортских терена и дворишта, те санацију котловнице.

“Током распуста планирамо да асфалтирамо површину испред наше радионице и направимо отворене терене за кошарку, фудбал и одбојку, а већ смо обезбиједили мобилијар, кошеве и голове, од Медицинског факултета. Све радимо уз велику подршку општине”, рекао је Ивановић.

У овој школи прије двије године заживјела је пластеничка производња поврћа, за шта су задужени професори и ученици расадничког смјера шумарске школе.

Директор Ивановић је навео да се могу похвалити да је велика потражња за пољопривредним производима из ове школе и да ученици све што узгоје у пластенику одмах распродају.

Извор: РФ