НајновијеРепублика Српска

У Републици Српској уводи се ХПВ вакцина као препоручена

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске рекао је да се у Срспкој ХПВ вакцинација уводи као препоручена вакцина.

„Ово је у склопу измјене Закона  о заштити становништва од заразних болести”, рекао је Шеранић.

Др Јела Аћимовић, помоћница директора Института за јавно здравство РС рекла је да је увођење ХПВ вакцине у Републици Срспкој јако значајано.

„Ради се о вирусу за који је доказано, да не само да изазива инфекцију и симптоме инфекције који дођу и прођу, него је то и вирус који узрокује и малигну алтерацију ћелије, односно стварање карцинома. Најпознатији је карцином грлића материце код жена, међутим, сам ХПВ вирус може да изазове и низ других врста карцинома како код жена тако и код мушкараца и давање ове вакцине не представља само спрјечавање инфекције, него представља превентивну активност за спрјечавање једног од најучесталијих карцинома у женској популацији”, рекла је данас Јела Аћимовић.

Додала је да подаци из свијета говоре о заиста позитивним искуствима када је ова вакцина у питању.

„Земље које већ десетак година дају ову вакцину драстично су смањиле учесталост инфекције, али и учесталост карцинома, првенствено грлића материце. Аустралија и Велика Британија практично најављују ерадикацију овог карцинома. То је нама баш позитивна вијест да се враћамо овим активностима и у наредном периоду мораћемо више радити на едукацији како здравствених радника, тако и становништва о значају ове превентивне методе коју ћемо увести”, истакла је Аћимовић.  

ХПВ ВАКЦИНЕ

Рак грлића материце је други најучесталији карцином код жена у свијету, чији се узрок у више од 99 посто случајева повезује са хуманим папилома вирусом (ХПВ).

Скоро сваки случај рака грлића материце може бити спријечен редовним скринингом грлића (ПАПА тест) и ХПВ вакцинацијом, ако се открије у раној фази рак грлића матернице се може излијечити.

Међутим, иако је готово у потпуности превентабилан, сваке седмице у просјеку три жене премину од рака грлића материце у Босни и Херцеговини.

Извор: БУКА