НајновијеПолитикаФоча

Усвојен план парцелације Пословне зоне „Ливаде”

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас план парцелације Пословне зоне „Ливаде“ у истоименом фочанском насељу.

Овим планом, који је урадила фирма „Пут инжењеринг“ из Требиња, у некадашњој касарни, на површини од 3,8 хектара, формирано је 12 грађевинских парцела за пословну намјену.

У пословној зони „Ливаде“, у којој тренутно послују два привредна субјекта, планом парцелације задржани су сви постојећи објекти, а планирана је и градња нових.

Ово је, како је речено на сједници, први корак ка валоризацији овог простора и обезбјеђивању услова за ново запошљавање.

Одборници су предходно усвојили годишњи план рада локалне управе, као шири оквир свих активности и улагања, како из општинског буџета, тако и екстерних извора, који ће на наредној сједници бити конкретизован кроз програм рада начелника општине и пратеће програме.

Након што је на претходној сједници усвојен буџет за 2022. годину од 12.900.000 КМ, начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Оливера Елез навела је да годишњи план рада представља усклађивање буџета са стратегијом развоја општине.

Она је истакла да ће печат планираним активностима у овој години дати програм рада начелника општине.

Између осталог, годишњим планом рада у овој години предвиђен је почетак градње нове депоније, као и улагање 1.220.000 КМ у реконструкцију локалне путне мреже, од чега су 1.000.000 марака средства Владе Српске, а остатак средства из општинског буџета.

Планирани су и изградња моста на Ћехотини у мјесту Викоч, за шта је већина средстава обезбијеђена из екстерних извора, изградња зграде за младе брачне парове, уређење обала Дрине и Ћехотине, реконструкција спортских игралишта, подршка запошљавању…

На данашњој сједници усвојена је и стопа пореза на непокретности за 2022. годину, која је остала на прошлогодишњем нивоу, у висини од 0,12 одсто од процијењене вриједности непокретности.

На истом нивоу остале су и утврђене вриједности непокретности по градским и ванградским зонама.

Скупштина је за вршиоца дужности начелника Одјељења за инспекције именовала Зорана Крунића.

Он је на тој позицији замијенио досадашњег начелника Младена Пиповића, који је поднио оставку због одслака на друго радно мјесто.

Извор: Радио Фоча