ДруштвоНајновијеФоча

Удружење РВИ Фоча: Обезбиједити новац у локалном буџету за помоћ у стамбеном збрињавању ратних војних инвалида

Скупштина Удружења ратних војних  инвалида Фоча упутиће приједлог општинској власти да се у локални буџет уврсте новчана средства за помоћ у стамбеном збрињавању ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, закључено је на јучерашњој сједници Скупштине.

Због строгих критеријума, ратни војни инвалиди од пете до десете категорије нису у могућности конкурисати на Јавни позив Владе Републике Српске за стамбено збрињавање, рекао је предсједник Удружења ратних војних инвалида Фоча Драган Милановић.

Милановић истиче да ће Скупштина Удружења упутити приједлог начелнику општине да се за ову категорију ратних војних инвалида издвоје средства за рјешавање стамбеног питања: „Предложићемо да се у буџету издвоје средства за ову категорију, те да се формира комисија од чланова свих удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и Општине, која ће на основу конкурса одредити коме ће та средства припасти. Постоје бројни ратни-војни инвалиди који имају старе или недовршене куће а не могу добити средства за њихову санацију. Њима ће то много значити јер су у категорији која није обухваћена Уредбом Владе Републике Српске о стамбеном збрињавању“.

Ратни војни инвалиди имају проблем и са исплатом инвалиднина додао је Милановић: „Ми ћемо тражити да Влада Српске обрачунава инвалиднине како је предиђено Законом.  Закон предвиђа да се обрачун инвалиднина врши према просјечној  нето плати у текућој години за идућу годину, како би  исплата инвалиднина била 100 одсто, а не као сада непуних 70 одсто“, рекао је Милановић.

На сједници Скупштине Удружења ратних војних  инвалида Фоча усвојени су Извјештај о раду и Финансијски извјештај за прошлу годину, као и План рада за ову годину.

Извор: Радио Фоча