ДруштвоНајновијеФоча

УГ „Породица“: Васкршња јаја Дому за старија лица у Калиновику

И ове године чланови фочанског Удружења „Породица“ офарбали су васкршња јаја којима ће уљепшати празничну трпезу корисника Дома за старија лица у Калиновику. Хуманом акцијом настављају мисију-очување и јачање породице, јер како кажу, без добре породице, нема ни доброг друштва.

Окупљени у дому Ленке и Рада Гаговића, мали и велики чланови Удружења на Велики петак сложно су и вриједно, слиједећи празничну традицију и обичаје, испунили задатак. За само пар сати настало је на десетине разнобојних јаја.

Декупаж, бојење на пари, са рижом, темперама, шљокицама, декоративним травама,  луковином-неке су од техника које су усавршили и млађи и старији мајстори. Посебно су се издвојила јаја шарана воштаном свијећом. Ову старинску технику од баке и мајке научила је Николина Јаковљевић.

-Прво се ставе хладна јаја у хладну воду да се кувају, дода се кашика соли. Могу да се шарају у боји или у луковини. Када јаја прокључају, убаци се комад воштане свијеће, и како кључа вода, сама свијећа прави шару на јајима-објаснила је Јаковљевићева.

За шарену чаролију на ускршњој трпези задужени су млади. Брзо и лако савладали су савремене технике украшавања јаја. Посебно вјешти били су средњошколци Ђорђе Павловић и Валентина Вуковић.

-Ми радимо декупаж технику, тако што слике са салвете ставимо на јаје, премажемо бјеланцетом, ставимо да се осуши и за пар минута добије се украшено јаје-рекао је Павловић.

-Шарамо јаја рижом, тако што прво узмемо боје, пар капи ставимо у рижу, уваљамо јаје у рижу, оставимо да се осуши, касније уљем скинемо остатке и јаја буду дивно украшена-рекла је Вуковићева.

Ова васкршња радионица била је прилика да и старији покажу младима, али подједнако да од њих науче нове технике.

-Нисам се никада раније сусретала са модерним техникама фарбања јаја, драго ми је да сам научила нове. Ово је јако занимљиво, фино дружење, добра дјеца, добри и организатори-рекла је Јелица Матовић.

У Удружењу „Породица“ чврсто опредијељени за очување основне ћелије сваке друштвене заједнице и солидарности за њене чланове. Указују да се током периода пандемије вируса корона показало да је један од најважнијих задатака да се сачува и ојача породица, те да је нарочито важно ставити акценат и на друштвене групе које су током пандемије поднијеле велики терет. Међу њима су најстарији, посебно они који живе сами. Отуда опредјељење да овај Васкрс уљепшају корисницима Дома за старија лица у Калиновику.

-Прошле године смо обрадовали пацијенте на ковид одјељењу фочанске болнице. Једногласно смо одлучили да то ове године буде Дом за старија лица у Калиновику, да уљепшамо корисницима тај један празнични дан. Надамо се да ћемо у томе успјети, данашњи дан нам обећава да хоћемо-рекла је потпредсједница Удружења, Ленка Гаговић.

Вођени паролом да све креће из куће, у Удружењу настоје да праве и здраве вриједности преносе на најмлађе, јер су они ти који ће „сутра“ засновати своје породице и наставити хришћанску традицију.

Извор: Радио Фоча