ДруштвоНајновијеФоча

Туристичка понуда Фоче и Плужина брендирана као јединствена дестинација

Представљањем резултата кроз видеопрезентацију у Фочи је данас озваничен крај пројекта „Туризам, адреналин, рафтинг авантура ТАРА“ који су у протекле двије године заједнички проводиле општине Фоча и Плужине, уз финансијску подршку Европске уније.

Општине Фоча и Плужине покушале су да своје туристичке понуде споје у заједнички туристички бренд, истичући љепоту планина и ријека пограничног појаса.  Пројекат ТАРА имао је циљ, да кроз бројне активности, допринесе бољој туристичкој понуди и развоју нових туристичких производа са обје стране ријеке Таре.

Кајакинг на Пивском језеру

У протекле двије године, у Плужинама су кроз овај пројекат установљена четири нова туристичка производа: слободно пењање, спелеолошка посјета Ђокиној пећини, посматрање животиња и птица и кајакинг Пивским језером као и набавка кајака, рекао је Слободан Делић, директор Парка природе „Пива“: „Парк природе „Пива“ имао је бројне користи кроз овај пројекат јер смо дефинисали четири нова туристичка производа. Поред тога додатно смо унаприједили понуду која је од раније била доступна за посјетиоце. Најбитније је да смо још више приближили сарадњу двије општине, јер сматрамо да смо значајно повезани туризмом, јер када неко дође да посјети Национални парк „Сутјеска“ дође и на Трновачко језеро које припада Парку природе „Пива“, тако да то све функционише заједно“, рекао је Делић.

Слободно пењање – Плужине

Ријека Тара као заједничка ријека двије општине и заједнички туристички бренд, поред рафтинга пружа могућност развоја кајакинга, рекао је Младен Мандић испред Туристичке организације општине Фоча. Мандић наводи да се кроз овај пројекат унаприједила и туристичка инфрастуктура у самом кањону ријеке Таре: „Проширено је полазиште на Брштеновици, у кањону су урађени видиковци на три мјеста а постављена су и одморишта“.

Полазиште на Брштеновици

Пројекат „Туризам, адреналин, рафтинг авантура ТАРА“ имао је циљ да увеже и додатно унаприједи службе спасавања обје општине, како би се повећала безбједност туриста. Током пројекта, изведене су четири вјежбе спашавања у кањонима ријека Тара, Пива и Хрчавка, као и на подручју планине Маглић, рекао је Милош Јакић, шеф штаба Цивилне заштите општине Фоча: „Прекограничном сарадњом повећали смо ниво безбједности туриста који посјећују обје општине. Надам се да ћемо сарадњу наставити кроз заједничке вјежбе, семинаре и пројекте како би побољшали квалитет заштите и спасавања и како би  се сваки туриста који дође на ово подручје осјећао безбједно“.

Иако је пандемија вируса корона утицала на смањену посјету туриста током 2020. године, у прошлој години обје општине биљеже раст туристичких посјета. Пројекат ТАРА значајно је утицао на промоцију туристичке понуде, истакла је Марија Миленковић, координатор пројекта: „Све већи број људи посјећује ово подручје које препознаје као идеално за активни туризам и аутдор спортове. Наравно ова дестинација је повољне и за рекреацију и планинарење. Драго ми је да су обје општине успјешно учествовале у пројекту“, рекла је Миленковићева.

Видиковац у кањону ријеке Таре

Начелници општина Плужине и Фоча, Мијушко Бајагић и Милан Вукадиновић сложили су се да овакви пројекти значајно унапређују туристичку понуду обје општине и овог подручја које обилује невјероватним природним љепотама, од ријека Таре, Пиве и Дрине, па преко планина Пиве, Маглића, Волујака и Зеленгоре.

Заједничка је оцјена и да је највећа препрека развоја туризма овог краја катастрофална путна инфрастуктура између Фоче и Плужина.

„Путна инфрастуктура је у катастрофалном стању и успорава даљи развој туризма и привреде овог простора. Ми смо констатовали да путна комуникација Сарајево-Подгорица представља националну катастрофу за обје земље, и апелујемо на Владу Републике Српске, Савјет министара БиХ као и Владу Црне Горе да на овај пут гледа као на приоритет за санацију“, рекао је начелник општине Фоча Милан Вукадиновић.

Предсједник општине Плужине Мијушко Бајагић додаје да ова локална заједница нема никаквих гаранција из Владе Црне Горе о санацији путне комуникације Плужине-Шћепан Поље: „Немамо никаквих вијести из Подгорице о санацији пута и самим тим сматрамо да Влада није за то заинтересована. За обје општине овај катастрофални пут је отежавајућа околност за развој, јер без адекватне путне инфрастуктуре не може се очекивати напредак ни у једној области, посебно не у туризму“.

Учесници пројекта сагласни су да између Фоче и Плужина „граница не постоји“, те да је погранично подручје двије општине, кроз пројекат, брендирано као јединствена дестинација за активни туризам, која се заједничким снагама може унаприједити и уцртати на туристичку мапу посјетилаца из региона, Европе али и цијелог свијета.

Извори: Радио Фоча