НајновијеРепублика СрпскаФоча

Три кинеске фирме се боре за највећу хидроелектрану „Бук Бијела“ у Српској

Хидроелектрану „Бук Бијела“ градиће једна од три кинеске фирме које су тренутно саме у трци за овај пројекат вриједан 250 милиона евра. Ово ће бити трећи капитални енергетски објекат који је Република Српска повјерила кинеским компанијама, открива портал Капитал.

ХЕ „Бук Бијела“ је заједнички подухват „Електропривреде Републике Српске“ и „Електропривреде Србије“ и дио је пројекта хидроенергетски систем Горња Дрина који осим ове предвиђа градњу још двије хидроелектране.

Комплетан пројекат ће бити финансиран у омјеру 51 одсто “Електропривреда Србије”, 49 одсто “Електропривреда Републике Српске”, колики је и удио сувласништва у заједничкој фирми „ХЕС Горња Дрина”.

С обзиром на то да је Србија већински власник заједничког предузећа, није било обавезе расписивања тендера, због чега је руководство „ХЕС Горња Дрина“ директно преговарало са потенцијалним извођачима.

Извођач треба да обезбиједи и финансирање

У опцији је, према нашим информацијама, било десетак фирми од којих су на крају конкретне понуде доставиле само три кинеске компаније.

Најнижу понуду вриједну 248 милиона евра доставио је „Dongfang Electric Corporation“.

Понуда компаније „Power China“ тешка је 263 милиона евра, док је понуда компаније „Energy China“ за милион скупља и износи 264 милиона евра.

Осим изградње фирма која буде изабрана за извођача треба да обезбиједи и финасирање, односно планирана је изградња по систему „кључ у руке“, тако да ће се при одабиру најповољније понуде гледати и услови финансирања.

Гаранцију за враћање кредита даће и Влада РС и Влада Србије, а накнадно ће бити одлучено ко ће за колики износ да гарантује.

Да су ове компаније у трци за градњу „Бук Бијеле“ за Капитал је потврдио и помоћник министра енергетике и рударства РС Милан Баштинац који је уједно и предсједник Управног одбора предузећа „ХЕС Горња Дрина“.

Баштинац каже да је у току евалуација достављених понуда која би требало да буде готова до 1. септембра.

„Када је у питању сам пројекат изградње ХЕ „Бук Бијела“ у току су припремни радови који би требали да буду готови до краја септембра, када би локација била спремна за генералне радове“, каже Баштинац.

Сама градња хидроелектране, међутим, сигурно неће почети до половине идуће године с обзиром на то да након избора најповољнијег понуђача тек крећу преговори са њима о конкретним уговорним одредбама.

Спорови коче пројекат

Такође, оно што овај пројекат успорава су два спора која се воде паралелно.

Један се води пред Уставним судом БиХ који је по захтјеву 24 посланика Представничког дома парламента БиХ половином 2021. године утврдио да постоји спор у вези са одлукама о концесијама, односно то што је Република Српска дала концесију за изградњу ХЕ Бук Бијела на ријеци Дрини у општини Фоча.

Посланицима из Федерације БиХ који су поднијели апелацију било је спорно то што концесију додјељује Република Српска, а не институције БиХ, јер се ради о, како су тврдили, “међудржавном” пројекту.

Након што је утврдио да постоје правне дилеме, Уставни суд је наложио Комисији за концесије БиХ да у року од три мјесеца ријеши спор.

Како тај рок није испоштован, Уставни суд БиХ је Комисији продужавао рок, али она није успјела завршити посао већ је све поново пребацила Уставном суду БиХ. чија одлука се још увијек чека.

Такође, пред УНЕСЦО-ом се води спор који је око потенцијалног нарушавања заштићеног подручја Дурмитора покренула Црна Гора.

По наводима из Црне Горе, заштићено подручје Дурмитора би се нарушило изградњом Хидроелектране Бук Бијела у Фочи.

Тим поводом крајем прошлог мјесеца је у Паризу одржан састанак представника Владе Републике Српске са директором УНЕСЦО-а за Свјетско наслеђе Лазаром Асомом, на којем је договорено да ће бити израђена додатна еколошка студија за ову хидроелектрану која ће обрадити могуће ефекте на заштићено подручје Националног парка Дурмитор.

Иначе, камен темељац за „Бук Бијелу“ на Дрини положили су половином маја 2021. године премијери Републике Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић, а одмах након тога кренуо је спор пред Уставним судом.

Према пројекту систем хидроелектрана “Горња Дрина” састоји се од три хидроелектране које ће заједнички градити Србија и Република Српска.

Вриједност прве хидроелектране, односно ХЕ „Бук Бијела“ је око 250 милиона евра, док је вриједност укупне инвестиције процијењена на око 520 милиона евра.

Еколози против градње хидроелектрана

Из Центра за животну средину Бањалука кажу да су у вези са овим пројектом разговарали и са представницима локалне заједнице и институција РС како би добили слику колико је сам тај пројекат уопште од јавног интереса, али и колико ће наштетити животној средини.

Каже да је локација ове ХЕ и друге двије које се такође планирају градити предвиђена у горњем сливу ријеке Дрине које је једно од најзначајнијих природних богатстава у РС.

„Ми смо апсолутно против тог пројекта због чињенице да струје имамо сасвим довољно као и хидроенергетских објеката. Оно што нама недостаје је соларна и енергија из вјетра, а посебно нам фали соларне енергије коју грађани могу сами производити“, рекао је уза ЦАПИТАЛ Владимир Топић из Центра за животну средину.

Извор: Капитал