ДруштвоНајновијеФоча

Три деценије Катедре за хирургију: Кад сан постане стварност

Промоцијом монографије и додјелом признања заслужним професорима Катедра за хирургију Медицинског факултета у Фочи обиљежила је тридесет година постојања и успјешног рада. Укоричено је свједочанство достигнућа и будућности Катедре, уз детаљну историјску ретроспективу.

У сред ратног вихора 1993. године, заједно са факултетом стасала је и Катедра за хирургију у чијем су тродеценијском раду учествовали 112 наставника и сарадника из земаља цијеле бивше Југославије. Сама чињеница да је изњедрила пет академика Републике Српске говори о остварењу визије претходника међу којима је најистакнутији др Бориша Старовић, први декан Факултета и паралелно шеф Катедре за хирургију. Све што су видјели и говорили почетком тешких деведесетих година, три деценије пожртвованог рада су и потврдиле.

Главни уредник монографије, некадашњи декан и шеф катедре, данас академик Вељко Марић истакао је да је 1993. године мало ко могао да помисли да ће Медицински факултет у Фочи данас да похађају студенти из више од 20 земаља свијета.

-Нажалост, међу нама нема оних визионара који су стварали факултет, али нисмо их изневјерили и факултет иде само напријед, што је велика ствар за Фочу, ову високошколску установи и универзитет. Монографија је написана на 330 страница и важно је да је ово прва монографија у едицији и мислим да ће сада и остале катедре кренути да напишу своје монографије што ће бити богатство историје овог факултета за оне који долазе послије нас-рекао је Марић.

Катедра је кроз тридесет година окупљала велика имена српске и свјетске хирургије, професоре који су стварали будуће хирурге са изузетним вјештинама. Са правом су, уз Факултет, мотор развоја источносарајевског универзитета, оцјењује ректор Милан Кулић.

-Катедра за хирургију не само што је најбројнија, већ и најквалитетнија кадетра овог универзитета што, између осталог, потврђују многобројнији научни радови у међународним часописима-казао је Кулић.

Са данашњом свечаношћу, Медицински факултет заокружује јубиларну годину.

-Медицински факултет стасава у не само једну респектабилну и озбиљну установу која не гледа само у будућност, него се брине и о прошлости, односно о свим људима који још увијек раде овдје, а и о онима који су оставили неизбрисив траг у стварању и развоју ове установе и којима дугујемо огромну захвалност-рекао је декан Дејан Бокоњић.

Осим професора Медицинског факултета, у раду Катедре тренутно учествују еминентни стручњаци из Србије, Словеније, Црне Горе и БиХ. Визију утемељивача да постоје добри љекари, а мисију да предано и стрпљиво преносе знање будућим генерацијама са поносом настављају и убудуће, рекао је шеф Катедре Ненад Лаловић.

-Имамо одличну сарадњу са катедрама медицинских факултета у Српској, БиХ и земљама у окружењу.Успјели смо у посљедње вријеме да успоставимо сарадњу и са Медицинским факултетом Универзитета у Акити у Јапану. Надамо се да ће сљедеће године на нашој катедри бити промовисана и почасна звања визитинг професора из Јапана- рекао је Лаловић.

За гостујућег професора данас је промовисан Алеш Томажич, представник Клинике УКЦ-а из Љубљане.

-Урадићемо све што можемо да помогнемо овом факултету и болници. У Бањалуци сам видио да имају врхунске услове, овдје је болница нешто мања, али је битна жеља у људима да се подигне на што виши ниво, што је прави пут-рекао је Томажич.

Катедра за хирургију Медицинског факултета у Фочи тренутно броји 65 запослених наставника и сарадника. Са фочанском Универзитетском болницом, наставном базом факултета, студентима и специјализантима годинама пружају одличне услове у стицању клиничких вјештина.

Извор: Радио Фоча