ДруштвоНајновијеФоча

Трећи дан Божића и Свети Стефан

У календару Српске православне цркве данас је 27. децембар, трећи дан празника рођења Исуса Христа.

Црква се 27. децембра сјећа и мученичке смрти Светог архиђакона Стефана, каменовањем због оданости Христовом путу.

Апостоли су, ради боље организације рада међу хришћанским заједницама, именовали седморицу ђакона (помоћника) и за најстаријег међу њима (архиђакона) одредили су Стефана.

Стефан је био врло ревносан у испуњавању својих дужности, као и у проповиједању Христовог пута, због чега је од противника нове, хришћанске, вјере био оптужен за јерес и изведен пред јеврејске првосвештенике на суд.

Током суђења млади архиђакон Стефан бранио је догму да је Исус син Божији и Месија (Христос), због чега је оптужен на смрт каменовањем.

Пред сам час смрти Стефан је клекнуо, замоливши Бога да онима који су га каменовали то не узме за гријех.

Стјепањдан је крсна слава Републике Српске и бројних српских породица.

Имe овог светитеља (које у преводу са грчког значи „овјенчан славом“ или окруњен-вјенчеслав-крунослав) као титулу носили су српски средњовјековни владари Рашке и Босне, Немањићи и Котроманићи.

По црквама у његову част, између осталог, названи су Шћепан Поље на саставцима Пиве и Таре (црква Шћепаница задужбина је великог војводе босанског Сандаља Хранића Косаче, стрица херцега од Светог Саве Стефана Вукчића Косаче) и острво Свети Стефан код Будве (црква на том острву задужбина је Немањића).

Извор: Радио Фоча