ДруштвоНајновијеФоча

Сутра „Народни протест” на Тргу краља Петра I

Послије неколико окупљања у локалној мјесној заједници, мјештани који се противе најављеној могућности градње привремене санитарне депоније на локалитету Грабе у мјесној заједници Козја Лука у Фочи прошлог викенда су одржали први протестни скуп на отвореном код Пјешчаних пирамида. На протесту се окупило више од стотину мјештана, али и заљубљеника у природу те власници имања на овом простору који живе у другим мјестима широм Босне и Херцеговине. Порука је јасна – Пјешчане пирамиде нису мјесто за депонију!

„Проблем је што је Скупштина општине Фоча у децембру 2023. донијела одлуку о изградњи санитарне депоније у близини пјешчаних пирамида које су једна од најпознатијих туристичких дестинација. Осим пирамида, имамо у близини и три пећине, а једна од њих – Ледењача је проглашена Парком природе 2015. Имамо ту и културно-историјски споменик Кула Херцег Шћепана из 15. вијека. Све поменуто се налази у пречнику од једног километра, а планирана депонија је у центру тога”, каже Радислав Ребић из села Даничићи.

Туризам и смеће не могу заједно

Нермин Хањалић из истог села истиче како на овом простору не постоје услови да се прави било каква инфраструктура, а камоли депонија смећа.

„На свим туристичким паноима пјешчане пирамиде заузимају главно мјесто и уништавање таквог природног феномена нема апсолутно никаквог оправдања. Неких хиљаду метара ниже имамо водозахват Студенац, има чак и табла за туристе и околно становништво, дакле и то је у близини. Према одређеним информацијама, наводно овдје постоји цијели комплекс пећина који је још увијек неистражен, а сада је само једна под заштитом. За пјешчане пирамиде тврде да су тобоже удаљене 800 метара иако нема више од 500 метара. Занимљиво је да непосредно поред пирамида пролази траса старог пута Срајево – Фоча – Бијељина. Тај пут је изградила Аустро-Угарска 1884. године. Они су заобишли пирамиде и направили један великих захват, јер нису хтјели да се приближе пирамидама. Значи прије 140 година се водило рачуна о томе, док ови данас то хоће да затрпају смећем. Туризам и смеће не могу заједно. Зашто се то ради у близини таквих туристичких бисера”, пита се с правом Хањалић те додаје како је општина Фоча територијално највећа општина у Босни и Херцеговини и да се сигурно може наћи нека адекватнија локација.

У међувремену општина је наручила студију од Институа за животну средину, а тај документ намјеравају искористити као доказ у сврху издавања еколошке дозволе. Поменута студија је на јавном увиду 30 дана, односно до 11. априла.

„Ја сам то све детаљно прочитао, али нису урађена никаква мјерења, нити утицај на околину, становништво, знаменитности, на флору и фауну. Никакво мјерења и истраживање утицаја на подземне и надземне воде, водотокове. Ту има низ потока. Ништа није урађено. То је неки паушали текст, преузет од некога. Нису уопште били на терену”, наводи Хањалић.

Окупљене мјештане боли и што им се нико од надлежних не обраћа, нико не излази на терен па по њиховом мишљењу се све одвија под одређеним велом тајне што само додатно подгријава сумње како и зашто је изабрана ова локација.

„Ако направе депонију то ће уништити туризам. Осим тога депонија ће привлачити и псе луталице и друге дивље животиње. Е сада замислите туристе на пјешчаним пирамидама, а поред њих један за другим пролазе камиони натоварени смећем. Проблем је што у Захтјеву за еколошком дозволом ништа од овог није споменуто. Нигдје се не спомињу ни пирамиде ни пећине ни извори воде… Ми ћемо се борити за природу и људе овдје”, додаје Ребић.

Игор Калаба из Центра за животну средину потврдио нам је да су им се представници локалне заједнице јавили прије неколико мјесеци те да им није било потребно пуно времена да схвате о колико се бесмисленом пројекту ради.

„Навикли смо да је БиХ земља апсурда, али имати један од четири феномена овог типа у свијету, и умјесто да то буде туристицка атракција то да постане скретница за депонију, превише је и за комедију апсурда! Поред самих пирамида, ту је и пећина Ледењача и друге пећине, рушевине тврђава, стећци… На крају крајева, ту је и становништво које се бори да оствари своје право на здраву животну средину, а Центар је ту да подржи њихове напоре што је више могуће”, казао је Калаба.

Наредно окупљање мјештана планирано је већ сутра 7. априла у 12.00 часова, али овог пута на Тргу краља Петра I и позивају све грађане Фоче да им се придруже.