НајновијеРепублика Српска

Српска нема новца за младе брачне парове

Влада Републике Српске ставила је на дно листе приоритета младе брачне парове са стамбеним кредитима Инвестиционо – развојне банке (ИРБ) Републике Српске, а у прилог томе говори податак да је посљедња субвенција за каматне стопе на ове кредите уплаћена за јул мјесец прошле године.

Ријеч је о значајној подршци на коју право имају они који су се задужили за своју прву некретнину и гђе се Влада обавезала да им рефундира један одсто камате.

Иако би субвенција требала да се исплаћује сваког мјесеца, успостављена је пракса у којој се мјесецима касни са исплатом, а која се неће мијењати ни у наредном периоду.

У Министарству породице, омладине и спорта РС кажу да се исплате из буџета врше по приоритетима. Ове породице им, то очигледно нису.

“С обзиром на то да је претходна буџетска година била изазовна и да се исплате из буџета врше према одређеним приоритетима, дошло је до одступања у редовности исплате субвенција. Свим корисницима се захваљујемо на стрпљењу и понављамо да ће све обавезе Министарства бити регулисане до краја буџетске године”, поручују они не наводећи када би могло доћи макар до ђелимичне исплате.

Занимљиво је да је министрица Селма Чабрић недавно изјавила да је здрава и јака породица основ постојања сваког друштва те да ће републичке институције наставити да унапређују положај породице и подстичу младе да овђе граде будућност.

Похвалила се и програмом субвенције каматних стопа, али је прећутала да се истим тим младим људима дугује новац.

Млади кажу да власт наставља са политиком по којој једно говори, а друго ради.

“Не може ме нико убиједити да у тениске терене на којима се играло десетак дана Влада пронађе 50 милиона марака, а да на другој страни нема новца да за нас неколико хиљада исплати субвенције. О каквој се економској стабилности прича кад морам шест мјесеци да чекам да ми неко исплати 70 марака. Ко овде кога лаже?”, упитао се један од корисника субвенције који се јавио редакцији KАПИТАЛ-а.

Иначе, програм субвенција каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове Министарство породице, омладине и спорта реализује од 2008. године.

Њиме је до сада обухваћено 5.488 корисника. Закључно са прошлом годином, пласирано им је 19,5 милиона КМ.

Извор: Капитал