БиХНајновије

Србија донирала вакцине Кантону Сарајево

На сарајевски аеродром данас је слетио авион са првим дијелом од 10.000 доза вакцине Астра Зенека које је Србија донирала Кантону Сарајево.

Авионом је допутовао и министар здравља Србије Златибор Лончар, а донацију су у име Кантона Сарајево преузели кантонални премијер Един Форто и министар здравства Харис Вранић.

Влада Србије усвојила је јуче одлуку да донира додатних 10.000 доза вакцине Астра Зенека” Сарајеву.

„Не можемо бити безбједни, док цијели регион не буде безбједан”, рекла је након сједнице предсједник Владе Србије Ана Брнабић и поручила да ће Србија, колико год буде могуће и у будућности настојати да континуирано показује солидарност према другима.

Премијер КС-а Един Форто казао је да су тражили да им продају вакцине и да су се обратили у неколико држава.

“Република Србија је рекла да ће размотрити наш захтјев. На крају су нам рекли иако нам не могу обезбиједи комерцијално те вакцине, одлучили су да нам уруче донацију. Осјећамо захвалност, али Влада КС ће се одужити тако што ћемо у противриједности ових вакцина уручити пакет Србији гдје ћемо ми њиховим грађанима понудити нешто, вјероватно ће се радити о могућности да грађани Србије дођу у Кантон Сарајево и одсједају у хотелима на рачун Владе КС-а путем ваучера”, рекао је Форто.

Извор: СРНА/Н1