ДруштвоНајновијеФоча

Смотром домаће хране и пића обиљежен Међународни дан биодиверзитета

Представљањем прехрамбених производа и произвођача са подручја које обухвата Национални парк „Сутјеска“ на Тјентишту је обиљежен Међународни дан биодиверзитета, чиме је скренута пажња на значај органског начина производње хране у очувању билошке разноликости. Плодове природе представило је 15 домаћинстава из Фоче и Калиновика.

Квалитетан мед, џемови, сокови, биљни сирупи, чајеви и љековито биље, фочанско домаће пиво, ракије и ликери, планински сир и кајмак нашли су се у јединственом природном амбијенту Националног парка „Сутјеска“.

Пољопривредно газдинство „Хавуз“ из фочанског села Шадићи код Тјентишта посјетиоцима је представило мед помијешан са орасима, боровницом, брусницом и смоквама. Кажу да су њихови производи све више тражени на домаћем тржишту.

-Ово је планински мед помијешан са воћем. У понуди имамо багремов и ливадски мед у зависности која је паша била најпродуктивнија у години. Пчеларимо дуги низ година и до сад нисмо имали проблема са пласманом производа, јер се они најбоље продају путем директне препоруке купаца. Већ сада имамо наруџбе за мед који тек треба да буде произведен-рекла је пчеларка Азра Капетановић.

Уз пуномасни сир, кајмак и замјешу, мед и чајеве са обронака Зеленгоре и Трескавице, излагачи из Калиновика представили су и рукотворине од вуне. Међу њима је и Нада Фалаџић, која је изложила вунене чарапе, прслуке, торбе и простирке.

-Бавим се ткањем, радим доста производа од вуне, који могу да буду и од лана или конопље. Продаја није на неком нивоу, али ово радим више због себе јер волим-рекла је Фалаџићева.

Смотру домаћих производа на Тјентишту организовали су италијанска невладина организација „ЦИСП“ и Удружење „Слоу фуд Требиње Херцеговина“, у оквиру пројекта „Заштићена подручја и одрживи развој у БиХ“.

Трогодишњи пројекат укупне вриједности од 1.400.000 КМ финансира италијанска Агенција за развојну сарадњу. Осим у НП „Сутјеска“ проводи се и у Парку природе „Блидиње“, познатом по љековитом биљу и станишту четири врсте бора.

Управо на том подручју прије нешто више од пола вијека чланови домаћинства Мандић из Широког Бријега почели су да прикупљају борове иглице и користе их за прављење домаћих љековитих препарата.

Сируп за бронхитис и астму, биљни мелем за опекотине и повреде на кожи, те ракија „Боровача“ само су неки од производа које су представили на Тјентишту.

Брендирање и заштита интелектуалног власништва које су урадили прије 17 година омогућила им је да се њихови производи нађу и на полицама бројних апотека и продавница здраве хране широм БиХ, каже Давид Мандић, један од насљедника породичне традиције дуге 55 година.

-Производња је доста захтјевна јер се може радити само десет дана у години. Беру се иглице четири различите врте бора и доста је тешко, јер је неопходно да све врсте бора буду у истом вегетацијском циклусу. За овај посао потребно је и доста људи, али успијевамо да произведемо потребене количине за тржиште-рекао је Мандић.

Како би се увјерио у квалитет производа припремљених по традиционалној рецептури сајам је посјетио и амбасадор Италије у БиХ Марко ди Руцо. Он је изразио задовољство досадашњим развојем пројекта и указао да се ради о једном од главних пројеката италијанске Агенције за развојну сарадњу.

-Сарадња италијанске Развојне агенције и Амбасаде Италије у БиХ усмјерена је на пројекте који имају за циљ спајање људи, помоћ, развој локалне заједнице и одрживог туризма, кроз мале иницијативе, а пројекат „Заштићена подручја и одрживи развој у БиХ“ има све те карактеристике-истакао је ди Руцо.

Јасмина Овчина, представник организације „ЦИСП“ и директор пројекта који је почео да се проводи прошле године каже да је један од циљева јачање капацитета управљања заштићеним подручјима у БиХ у складу са стандардима Европске уније.

-Поводом Међународног дана биодиверзитета жељели смо да представимо разноликост хране и постигли смо много. У наредном периоду планирамо да урадимо мапу заједнице која ће бити основа за туристичку мапу НП „Сутјеска“, мапу биодиверзитета хране, а кроз тренинге „започни свој бизнис“ подржаћемо и пољопривредне произвођаче, односно оне људе који се баве агротуризмом-истакла је Овчина.

Захваљујући овом пројекту биће побољшана и инфраструктура, кажу у НП „Сутјеска“.

-Осим препознавања и прављења базе произвођача органске хране са подручја Гацка, Калиновика и Фоче, који гравитирају на подручју Националног парка, акценат пројекта био је и на изградњи планинарског дома на Пријевору. Уз помоћ италијанских донатора обезбијеђена су средства, али због ситуације на тржишту она нису довољна, па смо их преорјентисали на реконструкцију и адаптацију ресторана „Језеро“-рекао је директор НП „Сутјеска“ Александар Ковач.

Пројекат „Заштићена подручја и одрживи развој у БиХ“ проводи италијанска невладина организација „ЦИСП“ у сарадњи са Универзитетом у Перуђи, Центром за бионатуралистичка истраживања из Ђенове, Националним парком Абруцо Лацио и Молизе, те Институтом за заштиту и истраживање животне средине из Италије.

Партнери из БиХ су удружења „Слоу фуд Требиње Херцеговина“, „Висит Блидиње“ и „Линк“ из Мостара.

Извор: РФ