КултураНајновијеФоча

Свјетски дан музике обиљежен у Фочи

Солистичким концертом гитаристкиње Наташе Мијовић у Фочи је обиљежен Свјетски дан музике. Публика је уживала у најфинијим мелодијама класичне музике из епохе барока, класицизма и романтизма.

Млада Фочанка публици се представила композицијама Јохана Себастијана Баха, Маура Ђулијанија, Агустина Мангореа, Фернанда Сора и Еитора Виља Лобоса.

-Представила сам програм који припремам за пријемни испит на Музичкој академији. Композиције су захтјевне, требало је доста времена да их увјежбам. Љубав према гитари сам открила још у трећем разреду основне школе. Код куће сам имала клавир, али ми је гитара увијек била привлачнија-рекла је Мијовићева.  

Гост концерта била је надарена ученица Средње музичке школе из Требиња Надежда Мастило. Она је извела Моцартову сонату за клавир и композицију Гносијен француског композитора Ерика Сатија.

-Свакодневно вјежбам, а композиције које сам извела су прилагођене мом узрасту, тако да нису пуно тешке за свирање. Клавир сам завољела посматрајући свог оца док свира. Након основне уписала сам средњу музичку школу и за сада постижем одличне резултате-рекла је Мастило.

Концерт је организовао Музеј Старе Херцеговине.

-Част нам је да можемо пружити прилику овако талентованој дјеци да наступе пред публиком. То им много значи, а овакви догађаји су драгоцјени свима-рекла је директор Музеја Душанка Станковић.

Свјетски дан музике обиљежава се првог дана љета у више од 120 земаља. На овај дан окупљају се музичари, професионалци и аметери, како би публику подсјетили на љепоту и важност музике.

Извор: РФ