ДруштвоНајновијеФоча

Свједочење у страдању Срба у Јошаници пред Судом БиХ

Фото: Оптужени у предмету „Ферид Буљубашић и други”

Свједоци тужилаштва пред Судом БиХ говорили су о страдању Срба мјештана и паљењу имовине у засеоцима Острмци и Црнетићи у МЗ Јошаница у општини Фоча за вријеме напада Армије БиХ 19. децембра 1992. године.

Радојка Пљеваљчић рекла је да је њен супруг Јово рањен у њиховом селу Црнетићи у мјесној заједници Јошаница.

Пљеваљчићева је навела да је била код кћерке у Фочи, да је од супруга чула за овај напад и да је он рањен у руку, те да је оглувио, а кућа им је изгорјела, преноси Бирн.

Она је додала да је сазнала да је неколико мјештана погинуло.

Пљеваљчићева је адвокату Јесенки Решидовић рекла да није чула да су њен муж и Микајло Пљеваљчић пуцали тог дана.

-Рекао је да су тог јутра намиривали стоку кад је рањен-навела је свједок.

Свједок Милојка Благојевић казала је да је боравила код свекрве у Острмцима и да ју је она пробудила 19. децембра говорећи јој да се пуца.

-Изашла сам и видим дим се дигао из Шкобаља и Богавића. Док сам ја то посматрала, граната је пала више моје куће-присјетила се свједок.

Она је рекла да је комшија Тодор Брђанин рањен док је падала “киша метака”, те да се из Црнетића чуло дозивање у помоћ.

Благојевић је навела да је нешто даље видјела десетак војника који су узвикивали “Алаху егбер” и позивали Србе да изађу, псујући Светог Николу.

Благојевићева је рекла да је са свекрвом и њеном сестром бјежала из села и да је, када је видјела једно возило, пришла како би рекла да је рањен Брђанин.

-Ујутро смо сазнали ко је погинуо- рекла је овај свједок, набрајајући имена више мјештана који су погинули.

Она је навела да је послије чула да је тада погинуо извјесни Хајро Пекмет из Чајнича, а да је једна комшиница причала да је видјела извјесног Адема из Црнетића, када је њен супруг рањен.

Свједок је браниоцу Нермину Мулалићу потврдила да је у возилу које је срела био командант Славољуб Живановић, те да јој је рекао да су му јавили и да је дошао из Фоче да покупи рањене.

Она је рекла да није било Војске Републике Српске за вријеме напада.

Према оптужници, у нападу на подручје Јошанице убијено је 56 лица српске националности, десетак је рањено, а куће су запаљене.

За злочине на подручју Фоче, као и Вишеграда и Чајнича, суди се Фериду Буљубашићу, Ахмету Сејдићу, Рашиду Соби, Шевки Глушцу, Закиру Јамаку, Бахрудину Мухићу, Адему Фехрићу, Мустафи Пољи, Енверу Кустури, Мухамеду Лиски, Сакибу Чакару, Изету Сејдићу и Муниру Нали, некадашњим командантима и припадницима такозване Армије БиХ.

Суђење ће бити настављено 24. септембра.

Извор: Радио Фоча

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *