КултураНајновијеФоча

Светосавље – наша звијезда водиља

Бесједећи на Светосавској академији у Фочи универзитетски професор историје Милош Ковић истакао је да српски народ треба да се запита шта га је учинило тако отпорним да је преживио сеобе, геноциде, затирања, превирања.

Из свега проистиче, нагласио је Ковић, да су тој снази понајвише допринијели култови наших светитеља, наша богата историјска сјећања и предања, а прије свих Свети Сава.

-Свети Сава је онај који нас је окупио, ујединио и учинио нас једним, без обзира на то гдје живјели, у Српској, Србији, Црној Гори, Македонији или Хрватској, ми смо једно. Свети Сава нас је тако учио. Нама је данас потребно да се, како каже данашња омладина, „вратимо на фабричка подешавања“, да се вратимо светосављу-поручио је Ковић.

Свети Сава је, према ријечима начелника Фоче Милана Вукадиновића, једна од најупечатљивијих личности богате српске историје.

-Свети Сава, као неприкосновена морална громада и свјетионик српства изабрао је Царство Небеско и нематеријално, умјесто властелинског, племићког и материјалног. Светосавље је наша звијезда водиља, која нам је освијетљавала пут у временима робовања, тираније и окупаторског мрачњаштва. Свети Сава је био уз свој род и молио се за његов спас, а његов род и народ молио се њему да га заступа пред Богом. И данас се молимо и сабирамо око Светог Саве славећи Свевишњег Господа Бога-истакао је Вукадиновић.

Светосавску академију организовали су локална управа и Центар за културу и информисање.

У програму су учествовали хор „Побратимство“, Музичка академија Сарајево, драмска умјетница Бранка Николић, сестре Милица и Маја Станишић и Основна музичка школа у Фочи.

Извор: Радио Фоча