ДруштвоНајновијеФоча

Светосавска свечаност у фочанском Средњошколском центру

Ђаци и професори Средњошколског центра у Фочи обиљежили су крсну славу Светог Саву, славским обредом и традиционалном светосавском приредбом, на којој су уз пригодан програм уручена признања успјешним ученицима, заслужним професорима и пензионисаним радницима.

Амфитетатар Средњошколског центра одисао је светосављем. Богатим културним, умјетничким, музичким садржајем и духовним поукама фочански средњошколци показали су да слиједе пут Светог Саве, плодоносним радом на наставним и ваннаставним активностима током школске године.

Пјесме, игре, рецитације у част првог српског архиепископа није мањкало. Придружили су им се и ученици Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи, пригодним пјесмама и молитвама.

Кроз часове и секције српског језика и књижевности и других наставних предмета научили су много о светосављу, традицији, православним обичајима. Чланови драмске секције представили су се скечом едукативног и помало хумористичног карактера о крсној слави, коју је код Срба утемељио Свети Сава.

Савиндан је у овој установи дан коме се посвећује пажња и коме се највише радују и ђаци и професори.

-У оквиру светосавских активности организована су такмичења ученика из математике, информатике, језика и бројних спортских дисциплина и најбољи ђаци су данас награђени. Ове године имам ту част да смо четворо наших колега испратили у пензију на овај велики, свети дан. Богатим културно-умјетничким програмом у којем учествују готово сви ђаци и њихови вриједни професори ми доказујемо да живимо и живјећемо увијек у светосавском духу-рекао је директор Средњошколског центра, Крсто Ивановић.

Прославом Светог Саве фочански средњошколци промовишу и чувају највише духовне вриједности, српску културу и језик као темеље идентитета српског народа.

Извор: Радио Фоча