НајновијеРепублика Српска

Сваке године губимо двије општине величине Љубиња

Република Српска сваке године по основу природног прираштаја остаје без двије општине величине Љубиња, каже за БУКА подкаст демограф Александар Чавић

“Ако знамо да годишње губимо пет хиљада становника по основу негативног природног прираштаја и да губимо 15-ак хиљада због негативног миграционог салда, ми ћемо врло брзо доћи у позицију да генерације које буду улазиле у структуру радно способни период својим порезима и доприносима неће моћи да омогуће јавну потрошњу- нећемо моћи да обезбиједимо стабилност пензионог система, одрживост здравственог система, одрживост образовног система – генерално и јавних и приватних услуга које су потребне за становништво” рекао је Чавић за БУКУ.

Истиче да Република Српска већ више од двије деценије биљежи негативне резултате на пољу природног прираштаја. 

“Међутим, негативан природни прираштај је тек врх леденог бријега или неко одложено схватање демографских проблема са којима смо се суочавали у прошлости. Са друге стране и друга компонента која утиче на формирање броја становника на некој територији а то су миграциона кретања односно миграциони салдо, иако га наша званична статистика не биљежи, а показују то међупописни подаци, ми имамо негатива миграциони салдо у погледу спољних миграција”, навео је он,

Додаје да са једне стране негативан природни прираштај, и смањени број рођених, практички у свакој слиједећој генерацији је мање рођених него у претходној што пирамиду константно сужава а онда и негативан миграцион салдо.

“Међутим сада одлазак није више таквог карактера да одлазе у 99% случајева који би радили и остваривали приходе негдје у иностранству, већ просто у кратком периоду долази до спајања породица и практично комплетне породице са дјецом одлазе са овог простора. Што се тиче природног кретања становништва, прије свега рађања, па је тако у ФБИХ, у односу на Републику Српску, са неким временским отклоном, имала неки минус од 1400 – толико је  више умрлих него рођених. Поређења ради, Републике Српска биљежи губитке на годишњем нивоу цца 5-6 хиљада”, нагласио је Чавић за БУКУ.