ДруштвоНајновијеФоча

Реконструкција пута Фоча – Сарајево требала почети прије двије године, пројекат остао на ријечима

Сад већ прије четири године, 12. фебруара 2020. године у Сарајеву представљен почетак израде главног пројекта реконструкције пута Фоча – Сарајево.

Како је тад најављено, та веома захтјевна саобраћајница била би испројектована на нивоу брзе цесте која би дозвољавала вожњу од 80 километара на час. Интервенисало би се на 34 дионице, а превој Рогој би био рјешаван тунелом.

Тад је одређен рок од двије године за израду пројектне документације и њену ревизију, што значи до 2022. године када су се требала обезбједити кредитна средства ЕУ и кренути се у реализацију пројекта.

Међутим, све је остало на пустим ријечима и обећањима, пут Фоча – Сарајево је у никад горем стању, свакодневни одрони отежавају саобраћај и чини ову дионицу опасном по учеснике у саобраћају.

Трагични случај који се десио прије неколико мјесеци када је погинула млада особа из Дервенте због одрона нам показује да овај пут није безбједан и захтјева озбиљну реконструкцију.

На неколико мјеста се саобраћај одвија само једном траком због клизишта која су однијела дијелове пута.

Године пролазе, а ништа се не ради по питању реконструкције овог пута. Редају се обећања за реконструкцију не само тог већ више путних праваца на територији општине Фоча. Обећања пак остану празна ријеч, док се чекање на реализацију оправдава процедурама и пројектним документацијама.