ДруштвоНајновијеФоча

Ревизори у НП „Сутјеска“ затекли опште расуло

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске дала је националном парку „Сутјеска“ негативно мишљење везано за усклађеност пословања.

Неодговорност, нестручност, лоша финансијска ситуација и све оно на шта је јавност у Републици Српској упозоравала у вези са дешавањима у парку, ревизори су потврдили.

Из њиховог извјештаја за прошлу годину се јасно види дугогодишњи немар и нестручност руководилаца који су се у посљедње вријеме смјењивали као на траци.

Радили су шта су хтјели, а одлуке које су доносили углавном нису имале законско упориште.

Тако је, на примјер, седам радника распоређено на мјеста за која нису имали потребну стручну спрему, док је са друге стране шест њих постављено на радна мјеста која уопште нису систематизована.

Са конобаром, куваром и чуваром закључени су уговори о привременим и повременим пословима супротно Закону о раду, који за ове послове предвиђа склапање уговора о раду.

Уговор о дјелу склопљен је са 17 особа за послове који су укључени у редовну дјелатност националног парка док је осам радника имало виши коефицијент приликом обрачуна плата у односу на коефицијент прописан законом.

„Ревизијом је утврђено да је на радном мјесту за које се Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста захтијева средња стручна спрема, распоређен извршилац са високом стручном спремом (ВСС) и истом је одређен коефицијент за ВСС“, утврдили су ревизори.

Због кашњења у плаћању, рачуни „Сутјеске“ често су били у блокади. Међутим, управа је пронашла рјешење како да ју заобиђе, додуше незаконито.

Наиме, за вријеме блокаде, новац скупљен преко благајне није се полагао на рачуне у банци, што је пословна пракса и законска обавеза.

Уплате од 428.369 КМ су евидентиране у пословним књигама без документације којом би се утврдио њихов статус, односно без документације о насталом пословном догађају са чиме је прекршен Закон о рачуноводству и ревизији Републике Српске.

Дрвне сортименте продавали мимо цјеновника „Шума“

Ревизори су утврдили и да је национални парк погрешно обрачунавао цијене приликом продаје шумских дрвних сортимената, односно трупаца јеле и букве.

То је урађено мимо цјеновника Шума Републике Српске и одлуке о примјени и повећању цијена шумских дрвних сортимената националног парка.

„Продаја дрвних сортимената вршена је на основу просјечне цијене у оквиру класе дрвног сортимента, што је супротно наведеним актима гђе је прописана појединачна цијена у зависности од три димензије средњег пречника трупца за сваку класу дрвног сортимента“, наводи се у извјештају.

Ревизори су и у финансијским извјештајима, којима су дали мишљење са резервом пронашли бројне нелогичности.

Попис и обрачун појединих ставки је изведен погрешно и супротно правилнику о рачуноводству.

Такође, пословне књиге нису затворене до рока прописаног за предају годишњих финансијских извјештаја, а то је задњи дан фебруара ове године.

Због свега, управа на челу са Зораном Чанчаром, који је у директорску фотељу сјео у фебруару ове године је добила чак 25 препорука.

Ово предузеће је у прошлој години имало 2,28 милиона КМ прихода и скоро шест милиона КМ расхода, због чега су пословали са губитком од 3,63 милиона КМ.

Извор: Капитал