ДруштвоНајновијеФоча

Растко Станковић међу најбољим математичарима Српске

Плакета „Амблем и застава Републике Српске” која се додјељује ученицима средњих школа у Републици Српској, који су освајачи првих мјеста на републичким такмичењима из разних области, поводом 30 година постојања Републике Српске и прославе Дана Републике, ових дана стигла је и у Фочу. Њеном власнику, Растку Станковићу, признање у окриљу Републике, потврда је досадашњег рада и сигуран залог за будућност.

Сврставању међу најбоље математичаре, претходила су бројна општинска, републичка, државна такмичења из математике, награђена дипломама и титулом првака. Међу најзначајнијим је прошлогодишње Републичко такмичење у математици, на којем је Растко прво мјесто дијелио са вршњацима из Бањалуке, Бијељине, Мркоњић Града и Модриче. За тај успјех награђен је, са колегама, од предсједнице Српске, поводом три деценије Републике.

-Фин је осјећај када вас неко награди, било да је то ријеч или плакета, јер лијепо је имати признање досадашњих постигнућа-каже Станковић за Радио Фочу.


Фото:Фејсбук

Талентовани и свестрани ученик другог разреда фочанске гимназије математику носи у генима. Из његове породице готово сви врсни математичари, у школама су остваривали најбоље резултате. Стазом успјеха и Растко сигурно корача. Док је већини његових вршњака савлађивање математичких задатака и операција баук, Станковићу је математика занимљиво одржавање менталне кондиције.

-Највише хоби и разонода, међутим мени су најзанимљивији односи и само рјешавање математичких проблема, идеја, то прелази само математику. Између алгебре, теорије бројева, геометрије и комбинаторике, мени је назанимљивија комбинаторика, јер се ту рјешавају одређени логички проблеми, то дође као нека теорија игара или пребројавања-истиче млади математичар.

Интересовање за математику Растко је озбиљно показао у осмом разреду основне школе. Фочанској ОШ „Свети Сава“, чији је и ђак генерације био, донио је бројне златне медаље. Осим математике, такмичио се из информатике, физике, хемије, постижући запажене резултате. Похађао је музичку и школу енглеског језика, тренирао карате и кошарку. И као средњошколац привржен је математици. Редовно савлађује математичке задатке, највише уз помоћ старијих колега, фочанских и других професора.

-Обично вјежбам сам, имам пар другова из Федерације БиХ са којим вјежбам онлајн, такође на ваннаставним активностима. Најприје бих рекао да су ми ментори старије колеге, односно матуранти, професори који нам држе онлајн наставу и наравно професори Средњошколског центра у Фочи-наводи Станковић.

Овај скромни и вриједни шеснаестогодишњак обећава да ће и даље озбиљно да се бави математиком, физиком и понајвише програмирањем. То ће га, каже, одвести до избора будућег жељеног занимања, којим тренутно није оптерећен. Уз све златне награде и признања, Станковић је примјер да племенита једноставност још увијек живи у овом компликованом времену.

-Нисам посебан ни на који начин, један просјечан шеснаестогодишњак који се бави математиком. Понекад-поручује Станковић.

Извор: Радио Фоча