ДруштвоНајновијеФоча

Рангирање Универзитета значајно за Медицински факултет

Универзитет у Источном Сарајеву заузео је прво мјесто међу универзитетима у БиХ према посљедњем извјештају „Сцимаго институшн ренкингс“ за 2022. годину. Данас тај универзитет заузима 681. мјесто у свијету од 8084 рангираних институција.

Медицински факултет у Фочи, који је у саставу Универзитета Источно Сарајево константно напредује и развија се па је овај напредак Универзитета значајан и за фочанску образовну установу.

Научно-истраживачки сектор, покретање нових студијских форми, као што је настава на енглеском језику за иностране студенте, број објављених радова у међународним часописима, повећавају видљивост и побољшавају позицију на ранг листама.

Декан Медицинског факултета у Фочи, проф. др Дејан Бокоњић каже да јак универзитет може значити само јачање и свих факултета у његовом саставу. „ Дипломе Медицинског факултета су признате свуда у свијету осим у Америци. Овим се и наша позиција поправља, као и видљивост. Нама на факултету је та видљивост јако важна, посебно када се позиционирате према некој међународној видљивости и иновацијама, то повећава и доступност Медицинског факултета. И због квалитета наставе и домаћих и страних студената то представља искорак и степеник више за будућност. Страни студенти много више него наша дјеца гледају такве ствари, да ли је факултет члан међународних асоцијација факултета, да ли је члан удружења медицинских факултета, да ли је наша диплома призната у свијету – све је то улазна карта за неке будуће акредитације које ће ићи кроз асоцијације медицинских факултета Европе и свијета. Напредовање факултета се не ради само ради поређења и стања на ранг-листама, већ је та позиција у односу на друге факултете резултат нашег рада, рекао је Бокоњић.

„Прије седам година формиран је Центар за биомедицинска истраживања и резултати се сада увелико виде. Сада излази велики број доктората који се објављују у међународним часописима. „И због тога, али и због све већег броја младих истраживача који долазе, показало се да је та идеја коју је покренуо садашњи ректор, проф. др Милан Кулић, добра, па геометријском прогресијом расте видљивост факултета. Тај посао је јако важан јер приликом рангирања, 50 одсто бодова долази одатле, дакле од доктората који се објављују. Сви ти фактори који утичу на напредовање и видљивост су важни; квалитет наставе и како се она одвија, истраживање, тј. какве референце имају наставници и гдје објављују радове и трећа ствар су видљивост, препознатљивост и маркетинг“, појаснио је Бокоњић.

На Медицинском факултету у Фочи се надају да спољни фактори, као што су актуелне политичке и економске кризе, неће утицати на напредовање факултета, али да ће се и досадашњи мукотрпни резултати рада видјети у скоријој будућности.

Извор: Радио Фоча