ДруштвоНајновијеФоча

Радојица Млађеновић испраћен на вјечни починак

На комеморативној сједници поводом смрти некадашњег предсједника Скупштине општине Фоча и посланика у Народној скупштини Републике Српске Радојице Млађеновића истакнуто је да је заједница остала без човјека којег су кроз живот красили огромна радна енергија и позитиван дух, а који је увијек био на страни слабијих и чије човјекољубље је укључивало и његов велики патриотизам.

Волио је своју породицу  изнад свега, али се и несебично жртвовао и за град и републику када су околности то налагале, речено је на комеморацији коју је организовала Скупштина општине Фоча.

Предсједник Скупштине општине Срђан Драшковић истакао је да се Радојица Млађеновић доказао и остварио у бројним сферама друштвенополитичког живота- и као професор хемије и као функционер, обављајући разне функције и дужности.

Драшковић је навео да је Млађеновић био искрен, весео и позитиван човјек и да је ту добру енергију преносио на све људе око себе.

„У Средњошколском центру је важио за угледног и омиљеног професора, био је строг, али правичан што су његови ђаци знали да цијене. Након тога, бавио се политиком у веома тешким временима, између два система и у вријеме трагичних дешавања, а он се и у тим околностима снашао, сачувао име и образ своје породице, сачувао привреду нашег града, а касније учествовао у обнови, почевши од моста на улазу у град“, рекао је Драшковић.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић рекао је да ће се Радојица Млађеновић памтити као дугогодишњи угледни друштвенополитички радник, професор и функционер, који иза себе оставља неизмјерну празнину у заједници.

Он је додао да је Млађеновић био велики човјек, чврстог карактера и велике радне енергије, који је дао допринос настанку и развоју послератне општине Фоча, те да је на џентлменски начин водио фочански парламент.

„Радојице, сигуран сам да си свима који су те познавали дао доброту и осмијех, да си извео генерације на прави пут и учинио да наша локална заједница буде боље мјесто за живот. Од твога Мештревца, гдје си рођен, преко градова које си посјетио, па до ове наше дринске долине у којој си провео највећи дио свога живота, био си и остао потомак оног мештревачког горштака, који плијени племенитошћу и срдачношћу. Често си се „јео“ када некоме не можеш да помогнеш, а био си непоколебљив оптимиста који је у тешким тренуцима зрачио безграничном позитивном енергијом“, рекао је Вукадиновић.

Он је додао да је Млађеновићу, колико му је била важна породица, исто толико била важна заједница за коју се борио идејом и дјелом.

Члан Предсједнишштва ДНС-а Српко Баранац подсјетио је да је Млађеновић обављао највише функције у тој странци, од локалног до републичког нивоа, као предсједник Општинског одбора, члан Предједништва и Главног одбора.

„Био је непоколебљив борац у заштити српских националних интереса и непрестаној борби за равноправност српског народа и неупитност Републике Српске, као једног од два равноправна ентита у оквиру БиХ.  Схватао је значај Дејтонског споразума и упорно се борио за изворне принципе тог споразума, као претпоставку мира на овим просторима“, рекао је Баранац.

Владимир Пантовић, обраћајући се у име породице- супруге Зоре, брата Милутина и синова Игора и Срђана, рекао је да је Радојица Млађеновић био узоран супруг и брижан родитељ и брат, који је у сваком тренутку водио рачуна о цијелој фамилији, знајући свима да упути прави животни савјет.

„И изван породичних кругова, увијек је спремно помагао коме је могао. Као професор, показивао је високе педагошке особине и сви његови бивши ученици га се по добру сјећају и носе његов узор као животно правило. Друштвено активан и одговоран откако је знао за себе, заједници је увијек максимално доприносио, унапређивао је на сваком пољу својим знањем, а све неприлике превазилазио и знао одговоре када их многи нису имали“, рекао је Пантовић.

Радојица Млађеновић преминуо је у 73. години након краће и тешке болести.

Сахрањен је данас на гробљу Бараковац у Фочи.

Извор: Радио Фоча