ДруштвоНајновијеФоча

ПУ Фоча: У 2023. години два кривична дјела мање у односу на претходну годину

На подручју надлежности Полицијске управе Фоча током 2023. године дошло је до смањења стопе криминалитета у односу на годину раније. У истом периоду евидентирано је и мање нарушавања јавног реда и мира, док је број саобраћајних незгода у порасту, речено је на конференцији за новинаре на којој су представљени резултати рада Управе у прошлој години.

Полиција је лани забиљежила 239 кривичних дјела, за два мање него у 2022. години. Задржан је висок проценат укупне расвијетљености од око 92 одсто, каже начелник Одјељења криминалистичке полиције ПУ Фоча Душко Томовић.  

„Према структури, највише је кривичних дјела из области општег криминалитета 166, потом 52 из области привредног криминалитета, 14 из области безбједности саобраћаја и седам из области злоупотребе опојних дрога”, рекао је Томовић.

Прошлу годину обиљежило је и више полицијских акција усмјерених на сузбијање организованог криминала на подручју ПУ Фоча.

„Из области злоупотребе опојних дрога евидентирано је 107 прекршаја и седам кривичних дјела. Одузето је око 64 и по килограма опојне дроге –око 64 килограма и 178 грама марихуане,  70 грама кокаина, 52 грама амфетамина и 12 комада екстазија. Што се тиче привредног криминалитета слободе је лишено на десетине лица која су преварама путем друштвених мрежа противрпавно прибавила имовинску корист у износу од око 3.350.000 КМ”, рекао је Томовић.

Из области јавног реда и мира евидентирано је 166 прекршаја, за 10 мање него у претходној години.

За 12 мјесеци догодило се 395 саобраћајних незгода, у односу на 343 из 2022. године.

У саобраћајкама је прошле године погинуло шест особа, 116 је лакше повријеђено, док је 25 лица задобило теже повреде.

„Укупно је из саобраћаја искључено 530 возача, међу којима је 405 искључено због управљања моторним возилом под дејством алкохола или одбијања алкотестирања, 50 због вожње прије стицања права на управљање моторним возилом и 57 возача је искључено јер су били под утицајем опојних дрога или су одбили да се подвргну тестирању”, рекао је начелник Одјељења полиције ПУ Фоча Воислав Крунић.

Начелник ПУ Фоча Велимир Костовић оцијенио је да су припадници полиције у прошлој години професионално обављали посао и успјешно одговорили на све безбједносне изазове.

„Нисмо имали најтежих кривичних дјела која би довела до узнемирења јавности. По областима рада плански и приоритетно смо приступили откривању и документовању кривичних дјела из области злоупотребе опојних дрога, као и кривичних дјела из области привредног криминалитета који оптерећују фочанску Полицијску управу”, рекао је Костовић.

Стање безбједности у прошлој години оцијењено је као задовољавајуће.

Извор: Радио Фоча