ДруштвоНајновијеФоча

ПУ Фоча: Низом активности обиљежавају три деценије Полиције Републике Српске

Дан отворених врата и показна вјежба полиције, акција доборовољног давања крви, пријем за пензионисане полицајце, парастос за погинуле припаднике, неке су од активности којима ће Полицијска управа Фоча обиљежити Дан полиције- 4. април и 30 година постојања МУП-а Српске.

Начелник Полицијске управе Фоча Велимир Костовић каже да им је намјера да упознају грађане са чиме полиција располаже, које су њене способности и шта је унаприједила у односу на претходне године.

Акција дарoвања крви, којој се одазвао 51 припадник ове управе, почела је данас и трајаће до четвртка, 31. марта.

Дан отворених врата са показном вјежбом предвиђен је у сриједу, 30. марта у 11,00 часова, а Костовић наводи да желе да приближе полицију грађанима, посебно најмлађима, да виде да је она свакодневно у њиховој служби.

„Полицијски службеници су најбољи свједоци са чиме се сусрећу када је у питању кршење закона и могу нашој дјеци да предоче шта их чека ако за тим посегну, кроз какве процедуре пролазе такве особе и у шта све могу да претворе свој живот. Нек једну младу особу, која би евентуално сутра била склона таквом асоцијалном понашању, одвратимо са погрешног пута, постигли смо много“, рекао је Костовић.

Он је додао да је важно да се дјеца упознају и са опасностима која их вребају у саобраћају.

У сусрет 4. априлу, истиче Костовић, Полицијска управа неће заборавити ни пензинисане раднике од којих су учили посао.

„За њих ћемо организовати пријем у нашој управи 1. априла. Они су дуго времена радили овај изузетно одговоран и опасан посао, неки од њих у тешким ратним и послератним временима“, прича Костовић.

На сам Дан полиције- 4. априла, биће служен помен парастос и положено цвијеће на соменик погинулим припадницима  Полицијске управе.

„Не смију бити заборављени припадници МУП-а Српске који су стварали и бранили Српску и који су дали животе за њену слободу. Сви они су разлог више да уложимо додатну енергију, труд и знање за развијање МУП-а као савремене демократске службе отворене ка друштву и грађанима, а чији је основни задатак да Српску учини безбједним и бољим мјестом за живот и рад свих нас“, поручио је Костовић.

Начелник ПУ Фоча је подсјетио да је фочанска полиција за 30 година доживјела низ промјена.

До 1994. припадала је Центру јавне безбједности Требиње, а 27. априла те године постаје Центар јавне безбједности Србиње.

Од новембра 2002. године, Фоча је једну годину имала статус Сектора јавне безбједности у оквиру Центра јавне безбједности Источно Сарајево, а након тога остаје у ЦЈБ Источно Сарајево као Станица јавне безбједности, све до краја априла 2017. када је формирана Полцијска управа Фоча.

У њеном сатаву је шест општина: Рудо, Вишеград, Чајниче, Ново Горажде, Калиновик и Фоча.

Извор: Радио Фоча