ДруштвоНајновијеФоча

ПСД „Вучја стопа”: Пећина Ледењача спашена у посљедњем тренутку

Планинарско-спелеолошко друштво „Вучја стопа” је прије неколико мјесеци указало на неправилности настале приликом постављања инфо табле, након чега су се обратили Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа. Добили су закључке Републичког завода те су их презентовали јавности. Њихово саопштење преносимо у цјелини:

Част нам је упознати ширу, али и стручну јавност, да је Планинарско-спелеолошко друштво „Вучја стопа” ових дана са успјехом заштитила од даљег уништења споменик непроцјењиве културно-историјске вриједности пећину Ледењачу. Као што вам је познато, пећина Ледењача је статус споменика културно-историјског наслијеђа стекла на основу присуства бројних цртежа из периода бронзаног доба које је тадашњи човјек цртао по њеним зидовима. Општина Фоча је прије неколико година овај вриједан споменик дала на управљање Туристичкој организацији општине Фоча и умјесто да брину о његовом очувању, радници Туристичке организације су својим несавјесним радом и катастрофалним начином размишљања умало неповратно уништили овај вриједан споменик и доказ постојања људске цивилизације на просторима фочанског краја.

На сву срећу, чланови нашег друштва су на вријеме примјетили учињену глупост, те контактирали Републички завод за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа. Стручњаци Завода су изашли на терен и установили све што смо и ми тврдили кроз своја саопштења за јавност:
– табла са натписом о пећини је (без сагласности Завода) постављена преко бројних цртежа пећинског човјека, чиме их заклања и онемогућује увид у исте, и заувијек чини невидљивим за човјечанство;
– анкери којима је табла причвршћена су нанијели непоправљиву штету стијени на којој се налазе цртежи, те се исти НЕ СМИЈУ вадити приликом помјерања табле, а како се стијена не би изломила, већ ће се највјероватније исјећи у равни са стијеном.

На овај начин смо (поред споменика о постојању људске цивилизације) добили и трајан споменик људске глупости, јер ће туристи за неких хиљаду година моћи да се диве остацима металних анкера утиснутих у стијену.

Да ствари буду још горе, ТО Фоча већ је израдила и имала у плану постављање ограде преко археолошког локалитета што захтјева копање рупа и бетонирање. Републички завод за заштиту природног и културно-историјског наслијеђа је забранило постављање ограде у ужем кругу пећине дозвољавајући само ван археолошког налазишта. Једина сврха такве ограде јесте да се про форме успије оправдати претходно одобрени пројекат којим је предвиђено постављање исте. Према наводима стручњака наша реакција је била у последњем тренутку јер је ограда требала сваког дана да буде постављена и самим тим нанијета несагледива штета.
Дописом стручњака из Завода у чију садржину имате у увид су потврђене наше сумње, а Туристичкој организацији општине Фоча ће бити наложено уклањање табле и анкера на горе описан начин.

Чланови ПСД „Вучја стопа” ће и даље бринути о пећинама на подручју наше општине, како у погледу њихових природних, тако и у погледу културно-историјских знаменитости и нимало нам не смета што су за тај посао плаћени радници Туристичке организације, јер ми за пећине бринемо из љубави, а не због новца. Занимљиво је напоменути да на подручју општине Фоча дјелује још једно спелеолошко друштво, а да ни у једном моменту нисмо добили подршку у очувању Споменика природе пећине Ледењача што је уз научно-истраживачку дјелатност основна дјелатност једног спелеолошког друштва.

Похваљујемо и рад локалне самоуправе која је на претходној Скупштини општине Фоча разријешила дужности директора Туристичке организације Фоча. Надамо се да ће следећи директор бити стручнији и одговорнији у вршењу своје функције на коју није постављен само да би имао новчана примања.