БиХНајновије

Примања у ФБиХ већа за 300 КМ него у Српској

У Федерацији БиХ би просјечна нето плата била око 1.300 КМ када би, као у Републици Српској, у обрачун улазио топли оброк и регрес. Статистика уопште не приказује реално стање, поручују представници синдиката у оба ентитета.

Ни једни ни други нису задовољни са висином примања и сматрају да статистика служи само за политичко поткусуривање, односно да се подаци употребљавају како коме одговара.

А ситуација је сљедећа. У Републици Српској је први пут исплаћена просјечна плата већа од 1.000 марака. Прецизно – јулски просјек након опорезивања износио је 1.019 КМ, а највише захваљујући томе што је повећан неопорезиви дио плате са 500 на 700 КМ. У Републици Српској су опорезовани топли оброк и регрес и они се обрачунавају као лично примање. Регрес није опорезован једино ако послодавац обезбиједи радницима исхрану на радном мјесту. Тако статистика у РС приказује све оно што запослени прими званично, на банковни рачун.

Статистика у Федерацији БиХ не приказује оно што запослени добију кроз топли оброк и регрес, јер су те накнаде неопорезоване.

„Када би и то било опорезовано као у Републици Српској, просјечна плата би била око 1.300 КМ, а сада је око 1.000 марака”, каже за Српскаинфо Самир Куртовић, предсједник Самосталног синдиката државних службеника и намјештеника у органима државне службе, судској власти и јавним установама у Федерацији БиХ.

Наводи да је Законом о платама у органима власти ФБиХ дефинисано да се топли оброк и регрес посебно исплаћују, да је одвојено од нето плате.

Извор: Српскаинфо