ДруштвоНајновијеФоча

Преминуо Ранко Ковач, „Маестро” сликарства и фочанске школе сликања

У Фочи је јуче, након тешке болести, у 56. години, преминуо академски сликар, професор ликовне културе и оснивач руководилац школе сликања „Арт ин медиас рес“, Ранко Ковач.

Ранко Ковач рођен је 11. фебруара 1966. године у Устиколини гдје је завршио основну школу. Средњу ликовну школу завршио је у Сарајеву, гдје је уписао ликовну академију. Прве три године студија провео је у Сарајеву, а почетком ратних сукоба у Босни и Херцеговини, преписује се на Академију ликовних умјетности на Цетињу, гдје завршава четврту годину студија и дипломски рад. Након завршетка студија вратио се у Устиколину, гдје се придружио Војсци Републике Српске.

Након завршетка рата, 1996. године запошљава се у Средњошколски центар у Фочи, као професор ликовне културе,  гдје је радио до смрти.

Један је од оснивача Ликовног удружења „Тон“ из Фоче. Бавио се фрескописањем и иконописањем, а поред бројних икона које је радио на платну и у дуборезу, осликао је и четири храма, у Осијама, Тивту, Врбници и Улогу.

Од почетка рада у Средњошколском центру, успјешно је руководио школом сликања „Арт ин медиас рес“, у којој су сликарство учили данас многи академски сликари, инжењери архитектуре и графички дизајнери из Фоче.

Читав радни вијек посветио је дјеци и несебично се залагао за њихов напредак. Истицао се као скроман човјек који никада није обраћао пажњу на материјалне ствари, већ је његова највећа награда била успијех дјеце са којима је предано радио годинама. Разне материјале за сликање куповао је својим новцем, трудио се да им обезбиједи боље услове за рад, као и да им пренесе огромно знање које је имао. „Маестро“ како је звао полазнике школе цртања, а они њега „Профа“, сјећаће га се као повученог човјека који се није истицао чак ни на њиховим колективним изложбама, на којима су ученици излагали права умјетничка дјела насликана под његовим будним оком. Бројни фочански средњошколци који су се припремали да упишу ликовну академију или архитектуру, спремали су пријемни испит у његовом атељеу, а професор Ковач се могао похвалити високим мјестима његових ученика на ранг листама након пријемног испита.

Како су, у годинама иза нас, истицали чланови Школе сликања „Арт ин медиас рес“ Ковач је био њихов учитељ, друг и пријатељ, неко ко им је посвећивао највише времена. Био је човјек ведрог духа, вриједан и увијек позитиван, који себе никада није стављао у први план.  Сви су му се дивили, и њему и његовим дјелима. Сјећаће га се све док држе кист у рукама и бојама осликавају умјетничка дјела на која би њихов „Профа“ био поносан.

Професор Ранко Ковач биће сахрањен данас у 14.00 часова на гробљу у Устиколини, а комеморативни скуп биће одржан у Средњошколском центру у Фочи у 10.00 часова.

Извор: Радио Фоча