КултураНајновијеФоча

Пребиловци не смију бити заборављени

Страдање Срба у Пребиловцима, главне јунакиње Маре, питања о постојању великог зла у људима и да ли има свитања након злочина, теме су романа „Свитање“, Иване Спахић из Источног Сарајева који је синоћ промовисан у Центру за културу и информисање Фоча.

Потреба да се о овим темама прича и да се не смије препустити забораву страдање Пребиловчана мотивисало је ауторку да напише роман за који је добила награду „Златна сова“.

Кроз Марино и страдање породице Медан описани су трагични догађаји у Пребиловцима када су усташе прогониле, убијале и бацале у јаме тамошње српско становништво. Ауторка романа „Свитање“ каже да су поједини догађаји аутентични али да у роману постоје и фиктивни догађаји и ликови. „Тај догађај је изузетно трагичан и чини ми се, мало стављен по страни. Сматрала сам да о томе треба више причати. Неправедно је стављен по страни, а по својој бруталности, то је мјесто на коме су се десили догађаји као у Јасеновцу или Крагујевцу и другим стратиштима у Другом свјетском рату.  То је тема која је мени као писцу била врло инспиративна“, рекла је Спахићева. Она каже да је породица фиктивна иако је постојала породица Медан о којој се говори у књизи. „Постојала је чак и Мара Медан, али ја нисам имала историјски лик пред собом. Сам догађај је истинит, а све остало је једна фикција, моја прича у којој сам наводила догађаје и који су били брутални, неки су се десили, а неки нису. Можда су били и бруталнији злочини који су се тамо десили, али у сваком случају, све је мјешавина збиље и фикције“, појаснила је ауторка.

Издавач „Свитања“ је Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, на чијем је конкурсу Спахићева добила прву награду „Златна сова“.

Завод и Центар за културу и информисање Фоча синоћ су потписали Меморандум о сарадњи.

В.д. директора Завода Предраг Спасојевић каже да Меморандум подразумијева рад на развоју и промоцији културе. „Настојимо да сарадњом побољшамо културну понуду и у Фочи. Значиће то и за Завод да можемо промовисати нашу издавачку продукцију, да нашим читаоцима приближимо и ауторе, те да имају прилику да добре романе и писце могу да виде овдје у Фочи“, рекао је Спасојевић.

У Центру за културу и информисање истичу важност потписивања овог документа. Директорица, Славица Филиповић каже да ће то за локалне ствараоце бити један велики успјех. „Завод за уџбенике је, што се тиче издаваштва у Републици Српској, можда на водећем нивоу“, рекла је директорица ЦКИ.

Сарадња Завода и Центра за културу и информисање ће се огледати и кроз промоцију дјела фочанских аутора у Источном Сарајеву.

Извор: Радио Фоча