ДруштвоНајновијеФоча

ПОСКУПИО ТЕНДЕР ЗА МАГИСТРАЛУ ФОЧА-ТЈЕНТИШТЕ: Умјесто 26,5 милиона КМ, путарима 31,3 милиона КМ

В.Д. директора „Путева“ Давор Кострешевић претходних мјесеци имао је паклен план. Затражио је од понуђача који би пројектовали и градили нову трасу магистрале искључиво лиценце које издају институције РС. Центар за развој медија и анализе, односно портал ПратимоТендере, обавијестио је АЈН БиХ о грубом кршењу закона. Услови су измјењени, али је и цифра на уговор увећа за 5,7 милиона КМ.

„Путеви Републике Српске“, тачније вршилац дужности директора Давор Кострешевић окончао је тендерску процедуру за градњу и пројектовање нове трасе магистралног пута Гацко-Фоча, поддионица Тјентиште-Брод на Дрини, тако што је цифру на уговору „подебљао“ за чак 5,7 милиона КМ. Посао је добио конзорцијум којег чине бањалучки Центар за пројектовање и консалтинг, зворнички „Георесурси“, „ИПСА институт“, „Структура“ из Јајаца и двије фирме тајкуна Младена Милановића Каје – „МГ Минд“ и „Мркоњићпутеви“ .

У почетку је овај крајње дискриминаторски поступак био је процијењен на 26,5 милиона КМ. Након измијењене тендерске документације, за прекаљене путаре све је остало исто, препознали су се, али је укупни износ повећан на 31,3 милиона КМ без урачунатог ПДВ-а.

Рок за завршетак радова је 40 мјесеци, а како је Закон о измјенама и допунама Закона и јавним набавкама Босне и Херцеговине на снагу ступио 10. децембра и примјењује се, како је наглашено, одмах, ово ће познатим приватницима омогућити и додатну зараду. Услове овог милионског уговора са „Путевима“ моћи ће да мијењају у висини до 30 одсто од базичне вриједности.

Договори у вези са новим неимарским радовима, прецизно вриједних 31.282.051 КМ, окончани су потписима 29. новембра, након што су пристигле двије прихватљице понуде.

Кострешевић је претходних мјесеци имао паклен план. Затражио је од понуђача који би пројектовали и градили нову трасу магистрале Гацко – Фоча и мост преко Дрине искључиво лиценце које издају институције РС. Свима другима практично је забранио приступ капиталној набавци. Центар за развој медија и анализе, односно портал ПратимоТендере, обавијестио је Агенцију за јавне набавке БиХ о грубом кршењу закона. Кострешевић је измијенио услове и уврстио као ваљане лиценце свих других институција у БиХ.

„Путеви“ су милионски тендер расписали 16. маја уз напомену да понуђачи за обављање посла имају 40 мјесеци. У допису портала ПратимоТендере од 6. јуна стоји:

„Предмет уговора је извођење радова и пројектовање за изградњу нове трасе магистралног пута М-20, Гацко – Фоча, поддионица Тјентиште – Брод на Дрини, и моста преко ријеке Дрине по систему ‘кључ у руке’. Код ове набавке проблематични су квалификациони услови и то они за техничку и професионалну способност. Наведено је да се за правна лица захтијевају четири врсте лиценци, од којих двије издаје Министарство за просторно уређење РС, једну Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове РС, а једну Министарство индустрије, енергетике и рударства РС. За прву од захтјеваних лиценци је наведено да се алтернативно може доставити изјава понуђача да ће у случају дођеле уговора исту прибавити прије потписивања уговора, а за остале три таква алтернатива није дата понуђачима. Сматрамо да јавна набавка у аспектима квалификационих услова није усклађена са Законом о јавним набавкама БиХ и да су озбиљно нарушени принципи отворене и праведне конкуренције, јер се захтијевају ентитетске лиценце као елиминаторни квалификациони услов, а не додатни услов закључења уговора, што је пракса јавних набавки у БиХ.“

Такође, наведен је и став Агенције према којем се лиценца може тражити само као услов код закључивања уговора.

„…Посебно што члан 46. наводи да се све лиценце признају, без обзира којем на којем нивоу су издате. Такођер, захтијевање било каквих лиценци које издају органи у БиХ супротна је принципу једнаког третмана потенцијалних понуђача. Стога, захтијевање лиценце у складу са материјалним прописом у БиХ може бити само услов за закључивање уговора. И обавезно се уноси у услове за дођелу уговора или у остале информације у складу са чланом 3. став (2) тачка е) Упутства за припрему модела тендерске документације и понуда. Наиме, ако се овај захтјев постави у тендерској документацији као услов за закључивање уговора, онда сви потенцијални понуђачи знају да морају имати лиценцу ако добију уговор, те ће у своју понуду вјероватно укалкулисати и тај трошак“, наведено је у образложењу ПратимоТендере и закључено:

„Наглашавамо да овакво могуће кршење одредби ЗЈН, који се тичу квалификационих услова, има велики и директни финансијски значај и посредни значај за систем јавних набавки у БиХ и конкуренцију на тржишту јавних набавки у БиХ, а с обзиром да се ради о капиталном инфраструктурном пројекту, подносимо овај захтјев за мониторингом конкретног поступка јавне набавке због могућег кршења принципа отворене и правичне конкуренције из члана 3. ЗЈН.“

Ни Агенцији није било потребно много времена, дан касније покренут је поступак и тражено је објашњење од Кострешевића.

„Ваше уговорно тијело дужно је Агенцији за јавне набаве БиХ доставити изјашњење о горњим наводима у року од седам дана“, потписала је директорица мостарске филијале Агенције Сања Ћубела.

„Путеви“ су 13. јуна одговорили:

„Обавјештавамо вас да је уговорни орган исправио тендерску документацију у предметном поступку јавне набавке.“

А промјене су гласиле:

„У тачки 15.2 б) 1) алинеја 2 тендерске документације, послије ријечи ‘постројења“, додаје се текст ‘или изјава понуђача да ће у случају дођеле уговора доставити наведене лиценце прије потписивања уговора. У тачки 15.2 б) 1) алинеја 4 тендерске документације, послије ријечи ‘истраживања’ додаје се текст ‘или изјава понуђача да ће у случају дођеле уговора доставити наведену лиценцу прије потписивања уговора. У члан 3. нацрта уговора, анекс 10 тендерске документације, послије ријечи ‘српске’, додаје се текст ‘те остале надлежне институције како је наведено у тендерској документацији.“

Међутим, Кострешевић је, очито, одавно имао стратегију како да оконча још једну сумњиву путарску тендерску причу.

Извор: ПратимоТендере